• Koen Laureij
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij

Appartementen ontruimd na brand (update+video)

HOUTEN Door een brand in de traforuimte van de stroomvoorziening aan de Via Arena onder een appartementencomplex is zaterdagavond het appartementencomplex aan Het Forum ontruimd. Bewoners werden in het nabijgelegen wooncentrum Loericker Stee opgevangen.

John van Amerongen

Door de brand in een middenspanningsruimte ontstond er iets over zeven 's avonds een stroomstoring in de omgeving van Castellum waardoor zeker 1500 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.

Door de brand ontstond veel rookontwikkeling. Enkele bewoners zijn door ter plaatse gekomen ambulancemedewerkers behandeld voor rookinhalatie. In verband met de ontruiming schaalde de brandweer op naar GRIP 1 waardoor meer hulpverlening op gang kwam. De brandweer haalde mensen uit hun woning door te kloppen op de deuren. Doordat er geen stroom meer was deden de deurbellen het niet. De gemeente regelde de opvang in de Loericker Stee in samenwerking met woningstichting Viveste, de eigenaar van het appartementencomplex, met hulp van medewerkers daar. Ook mensen van het Rode Kruis waren aanwezig. Mensen konden daar wachten tot ze terug konden keren of gingen naar vrienden of familie tot ze terug naar huis konden. Het was voor de mensen een opluchting toen ze informatie kregen dat het niet gevaarlijk was voor achtergebleven huisdieren in de woningen. Mensen waren over het algemeen tevreden over de opvang en informatievoorziening volgens de mensen die de opvang regelden. De sfeer was naar omstandigheden goed te noemen.

Doordat er in eerste instantie nog spanning op de te blussen ruimte stond kon er nog niet direct worden geblust. De netbeheerder werd er bij gehaald. Later toen de stroom was afgeschakeld kon de brand definitief worden geblust. Toen de brand meester was en de brand was geblust heeft de brandweer meting verricht om te kijken of de bewoners veilig terug konden naar hun appartement. Op twee appartementen na konden de bewoners diezelfde avond druppelsgewijs nadat gemeten was terug naar hun woning. De bewoners van de appartementen die niet terug konden hebben zelf onderdak voor de nacht geregeld. Zij hebben van zondag op maandag weer in hun appartement geslapen. Viveste is druk bezig met schoonmaakwerk en het vaststellen van de schade aan het appartement.

Iets over tienen was voor 1250 huishoudens in de Stenen de stroom weer hersteld. Monteurs hebben tot diep in de nacht doorgewerkt om zo snel mogelijk de stroom hersteld te krijgen bij de laatste huishoudens in de omgeving van Castellum die nog zonder stroom zaten. Nabij 02:00 uur afgelopen nacht hadden alle gedupeerden weer stroom. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Het appartementencomplex heeft nu stroom door een tijdelijke voorziening met een aggregaat. Stedin probeert een tijdelijke voorziening te regelen die wat stiller is dan een aggregaat. Het ziet er naar uit dat het appartementencomplex nog enige tijd op een tijdelijke manier van stroom zal moeten worden voorzien.