• Het was een gezellig informeel samenzijn in Medisch Centrum Hofspoor

    Irene van Valen
  • De frietfiets verzorgde verse patat en een kroket

    Irene van Valen

Antonius Polikliniek 5 jaar

HOUTEN Ongeveer zeventig specialisten, huisartsen en andere medewerkers vierden afgelopen donderdag 28 maart van 17.00-19.00 uur het 5-jarig bestaan van St. Antonius Polikliniek Houten en Medisch Centrum Hofspoor.

door Irene van Valen

Men vierde de goede samenwerking tussen beide instellingen en andere medische centra in Houten. ,,De lijnen zijn kort, waardoor snel en goed contact mogelijk is. Daarnaast is men blij met de huisartsenpost, die in de avonduren gehuisvest is in de polikliniek.

Polikliniek Houten is een kleine en rustige locatie. Niet alleen Houtenaren, maar ook bezoekers uit de omgeving verkiezen soms locatie Houten boven Nieuwegein of Utrecht, want het is goed bereikbaar, er is geen drukke parkeergarage en parkeren kost niets.

EFFICIENT ,,Na fusies van verschillende ziekenhuizen is het aantal locaties van het St. Antonius gegroeid tot acht locaties in de regio. Hierdoor reizen specialisten meer. Op één dag kunnen zij op drie locaties worden ingepland voor zorg en vergaderingen. Dat is qua efficiëntie niet altijd gemakkelijk ", vertelt gynaecoloog Jessica van der Leij. ,,Dat vormt een uitdaging bij het vervangen van specialisten. Maar eenmaal de plek gevonden is men vaak tevreden."

,,De opening van de polikliniek bracht zorg dicht bij mensen in Houten. Een nieuwe locatie is altijd bijzonder. Alles is netjes, schoon en nieuw. We verhuisden in één dag van het Hollandspoor naar het Hofspoor om een dag later de deuren te openen. Het was soms behelpen, door niet werkende computers, maar we overleefden het", vertelt doktersassistent Marion van Egmond. Aangevuld door Jessica die opmerkt dat ,,het nog steeds een schone en opgeruimde polikliniek is. Ik werk hier graag."

MULTIDISCIPLINAIR Huisarts Bas Kienhuis is zijn praktijk aan de Beekmos na vijf jaar op het Hofspoor al bijna vergeten. ,,We hebben een mooi gezondheidscentrum neergezet, waar de multidisciplinaire samenwerking (teams waar huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten en psychologen samenwerken) zeer goed is. Huisartsen en specialisten lopen gemakkelijk bij elkaar binnen. De luchtbrug, een verbinding tussen de polikliniek en medisch centrum Hofspoor en waar gezamenlijk geluncht wordt, versterkt het contact onderling. Dat de vloer slijtplekken vertoont en de temperatuur niet altijd goed is, maakt de zorg niet minder goed. Belangrijk is dat patiënten ons vinden en hun draai gevonden hebben."

SAMENWERKING Dat de samenwerking tussen specialisten en huisartsen hun vruchten afwerpt weet Diederik van Oord uit eigen ervaring. Hij is huisarts en kwam in gesprek met dr. Tupker (dermatoloog/huidspecialist). Tupker krijgt steeds vaker te maken met de huidaandoening Actinische Keratose, een gevolg van meer blootstelling aan de zon en het ouder worden van mensen. Als deze aandoening niet behandeld wordt kan het zich ontwikkelen tot huidkanker. Bij minder dan vier plekken op het lichaam, behandelt een huisarts de patiënt met stikstof. Bij meer dan vier plekken wordt iemand doorverwezen naar de dermatoloog en volgt behandeling met een chemotherapiehoudende crème. Deze behandeling is geen gebruikelijke huisartsenzorg, want zij schrijven geen chemotherapie voor. Na trainingen door dermatologen en onder hun toezicht, mochten huisartsen in een proefperiode van anderhalf jaar patiënten behandelen. Na die periode bleken de genezingsresultaten zeer goed en werden patiënten niet meer doorverwezen naar specialisten. Dat werkt kostenverlagend, want een consult bij een huisarts is goedkoper dan bij een specialist.

UITDAGINGEN Een uitdaging voor de toekomst ligt in het anticiperen op de groei van Houten. De bevolking groeit, zorgkosten mogen niet doorgroeien en een ernstig tekort aan ondersteunend personeel ligt op de loer. Artsen en specialisten willen polikliniek Houten behouden en daarmee dicht bij mensen blijven. Zij zijn klaar voor de toekomst en willen de samenwerkingen versterken. Daarvoor is het nodig elkaar te enthousiasmeren en nog meer ontmoetingen op de luchtbrug te hebben. Tijdens de lunch ontstaan dan nieuwe ideeën. Dat is nodig voor de toekomst'', besloot Bas.