• Bij Brothers Barbershop in Utrecht is Ayham Al Riashi nu één van de vaste kappers.

    Ayham Al Riashi

Als kapper aan het werk

Deze zomer zetten we elke week een statushouder in de spotlight die werk heeft gevonden. Tekst: Tanja Vlieger

Naam: Ayham Al Riashi

Leeftijd: 24

Hoe lang in NL: bijna 3 jaar
Hoe lang in Houten: 1,5 jaar

Beroep: kapper

KAPPER In een mooi hofje aan het Geuzenland woont de 24-jarige Ayham met zijn ouders. Moeder, zus en zwager die elders in Houten wonen, hebben gezamenlijk de vlucht uit Damascus, Syrië gewaagd. Vader mocht zich later bij het gezin voegen.

Sinds drie maanden werkt Ayham bij Brothers Barbershop, een herenkapper in Utrecht. Eerst een maand op proef, daarna kreeg hij een contract. Hij werkt zo'n 30 uur in de week en is blij dat hij zijn vak weer kan uitoefenen. In Syrië heeft hij al zo'n vijf jaar als kapper gewerkt. De man van wie hij het geleerd heeft is inmiddels naar Zweden gevlucht.

ZOEKTOCHT Al in de AZC's begon Ayham met Nederlands leren. In Houten probeerde hij zo snel mogelijk in te burgeren met NL training. Vier dagen per week, vier uur per dag les. Was niet makkelijk. Vooral het vak ONA (Orientatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt), waar je veel vragen over jezelf en over de toekomst moest beantwoorden, vond Ayham lastig. Hij is 24, hoe weet hij nou wat hij de rest van zijn leven wil doen?

Voor het vak ONA heeft hij wel geoefend met het zoeken naar vacatures, het maken van een cv en het schrijven van een sollicitatiebrief, maar uiteindelijk heeft hij die vaardigheden niet echt gebruikt. Hij is gewoon naar verschillende kapperszaken toe gegaan, en heeft gevraagd of ze werk voor hem hadden. Bij de Barbershop was het raak.

TIPS Nederlands spreken gaat hem inmiddels goed af. Lastig vindt hij nog wel de grammatica, bijvoorbeeld wanneer je bij voltooide deelwoorden 'ben' en wanneer je 'heb' gebruikt. Ayham spreekt geen Engels, en ziet dat als een voordeel. Hij hoort andere Syriërs om zich heen wel eens hakkelen met Nederlandse en Engelse woorden door elkaar. Daar heeft hij geen last van.

Heeft hij tips voor werkzoekenden? Ja, zorg dat je een beroep kiest waar je echt van houdt. Anders hou je het niet vol. Zorg dat je Nederlands leert. En wees niet bang of verlegen, ga er gewoon opaf. De eigenaar gaat je echt niet slaan. Wees vrolijk en hou vol.

TOEKOMST Voor nu is Ayham blij dat hij kan werken als kapper. Het contact met mensen vindt hij fijn. Misschien switcht hij over een tijdje wel naar een heel ander beroep. Studeren wil hij in ieder geval niet, daar heeft hij naar eigen zeggen het geduld niet voor.

Ayham vindt het wonen in Houten wel prima. Lekker rustig, maar misschien verhuist hij later wel naar Utrecht. Hij houdt van zwemmen en van fitness. Bij de Basic Fit heeft hij ook wat vrienden gemaakt, maar echt veel mensen in Houten kent hij nog niet.

Ayham zou best graag op vakantie willen naar een warm land. Het eiland Samos waar hij op z'n vlucht langskwam zou hij best als toerist willen bezoeken. Terug naar Syrië? Ook alleen maar als toerist. Er is teveel veranderd om nog definitief terug te keren. Er is geen toekomst daar. Bovendien zou de afgelopen drie jaar dan ook een investering voor niks zijn geweest. Nee, hij wil echt zijn leven hier opbouwen.

Label:

Aan de slag!