• Jongeren vragen de e-sporters het hemd van hun lijf.

    Arnoud Knopper

Allemaal willen ze Ronaldo zijn

HOUTEN Donderdagmiddag was het Gameday in jongerencentrum Enter. Speciale gasten waren twee e-sporters die het opnamen tegen de lokale jeugd met het computerspel Fifa-18.

Richard Thoolen

TWEE RONALDO'S FC Utrecht e-sporters Danny Hazebroek en Lode de Boo waren naar Enter gekomen om voetbal te spelen op de playstation-4. Opvallend is dat er alleen maar jongens op het evenement zijn afgekomen. Arnoud: "Voetballen en gamen zijn zaken die in het algemeen jongens wat meer aanspreken. Maar we hebben ook activiteiten speciaal voor meiden." Bij het spel Fifa-18 mogen de deelnemers zelf kiezen met welk team zij willen spelen. De meeste jongens wilden met Real Madrid spelen. Arnoud: "Opvallend is hoe populair Madrid-speler Cristiano Ronaldo bij de jeugd is: iedereen wilde hem zijn. En dat terwijl ze ook konden kiezen voor Lionel Messi met FC Barcelona of onze eigen Arjen Robben." Maar er is toch maar één Ronaldo, dus hoe los je dat dan op? Arnoud: "Bij dit spel spelen steeds twee spelers tegen elkaar en die kunnen gewoon met hetzelfde team spelen. Dan speelt Real Madrid tegen Real Madrid in reserve-shirts en zie je Ronaldo aan de ene kant scoren en even later in het andere doel schieten. Er waren wel jongens die kozen voor FC Utrecht, maar ook in het spel is dat toch een wat mindere ploeg dan Real Madrid."

LEUKE VRAGEN De professionele e-sporters waren veel te goed voor de plaatselijke jeugd wat hen veel respect en bewondering opleverde. Na afloop mochten de jongens hen nog vragen stellen. Wat verdien je als e-sporter? Er werd geen concreet bedrag genoemd, alleen dat het genoeg was om er van rond te komen. Raak je weleens geblesseerd? Niet aan enkels of knieën, maar een gekneusde duim komt wel eens voor. Hoe kun je e-sporter worden? Het idee dat je met het spelen van computergames veel geld kunt verdienen sprak de meeste jongeren wel aan. Onlangs zijn een aantal e-sporters uit Utrecht miljonair geworden. Maar ook voor e-sporters geldt dat ze veel moeten trainen, veel wedstrijden moeten winnen en alleen de besten het redden.

JONGERENWERK Het is FC-Utrecht maand in Houten. Om de samenwerking tussen de gemeente en de voetbalclub te vieren, zijn er in oktober allerlei activiteiten in Houten waar FC Utrecht bij aanwezig is. Klap op de vuurpijl is de wedstrijd FC Utrecht - NAC Breda op 29 oktober, waar inwoners van Houten en hun vrienden, familie en bekenden een flinke korting op de toegangsprijs krijgen. In de rust van deze wedstrijd gaan jeugdige voetballers uit Houten voor een hopelijk uitverkocht stadion 'latjetrappen', wat een bijzondere ervaring zal opleveren. De Gameday maakte onderdeel uit van de FC-Utrecht maand en werd georganiseerd door van Houten&co voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar. De dag werd begeleid door jongerenwerker Arnoud Knopper en stagiaire Rachel Zonneveld. Arnoud: "We doen in het jongerenwerk veel met sport. Doelstelling is om deelname door de plaatselijke jeugd laagdrempelig te houden. Naast de Gameday gaan we deze week ook skaten in Deventer waar een hele mooie uitdagende baan is aangelegd en naar Jumpsquare om trampoline te springen. Het leuke van ons jongerencentrum is dat de jeugd met hun eigen ideeën mag komen die wij dan zo goed mogelijk helpen realiseren."