• Diamanten echtpaar De Leeuw met burgemeester Wouter de Jong

    Claudia Verbree

Al 60 jaar getrouwd

HOUTEN 64 Jaar samen een relatie, waarvan 60 jaar getrouwd. Jeanny (86) en Theo (85) De Leeuw - Van der Heijden behaalden afgelopen 25 augustus hun diamanten huwelijk. Naast een mooi feest met de familie op de dag zelf, ontvingen ze dinsdag 27 augustus ook een cadeau uit handen van burgemeester Wouter de Jong.

HET GEHEIM ,,Volhouden, gewoon doorgaan en vooral niet scheiden", is volgens mevrouw De Leeuw het geheim van een goed en lang huwelijk. ,,Ik heb het idee dat mensen in deze tijd veel te snel opgeven en dat is zo jammer", zegt ze. Over de verovering van zijn bruid 64 jaar geleden kan meneer De Leeuw kort zijn: ,,Ik kwam, zag en overwon", zegt hij met stralende ogen.

AANTREKKINGSKRACHT Ze ontmoetten elkaar op de dansschool in Breda en daar was de aantrekkingskracht dusdanig groot dat een huwelijk een logisch vervolg was. Het verse echtpaar liet er vervolgens geen gras over groeien, want 9,5 maand na de huwelijksdatum werd de oudste zoon Gerard geboren. Vlak daarna hun tweede zoon Jacques.

SCRABBEL Enorm trots is het echtpaar op hun kinderen en kleinkinderen, Nina (17 jaar) en Jan (11 jaar). Jan zit nu in groep 7 en heeft de potentie om VWO te gaan volgen. Nina doet tweetalig Atheneum. ,,De intelligentie hebben ze van hun moeder", zegt meneer De Leeuw over zijn zonen. ,,Maar hij is slimmer", is de repliek van mevrouw De Leeuw. ,,Hij wint namelijk bijna altijd met scrabble." Scrabble is een favoriet tijdverdrijf van het echtpaar. ,,Er gaat veel tijd zitten in scrabbelen", lacht meneer De Leeuw. ,,Het is een mooie manier om jezelf met taal en wiskunde jong te houden."

DEFENSIE Meneer de Leeuw heeft om precies te zijn 39 jaar, 11 maanden en 25 dagen (afgerond op 40 jaar) gewerkt bij Defensie. Met veel trots en indrukwekkende verhalen kijkt hij terug op zijn loopbaan. ,,Militairen, daar zitten goeien tussen, maar die moet je wel zoeken", lacht hij. Toen hij 57 jaar was, mocht hij met pensioen. ,,Dat was in het begin echt niet leuk." Meneer De Leeuw is daar vrij stellig over: ,,Op vrijdagmiddag heb je nog verantwoordelijkheid, je levert je spullen in en ineens is alles weg. Een vreemde gewaarwording."

OMSCHAKELING In de beginperiode na zijn pensioen heeft hij daarom veel gefietst in en om hun toenmalige woonplaats Uden. ,,Om de drive en energie van het werken een beetje kwijt te raken, te ontspannen en te wennen aan de nieuwe situatie", zegt meneer De Leeuw. Ook mevrouw De Leeuw vond het wennen toen haar man na zijn pensioen fulltime thuis was. Gelukkig kon zij haar ei kwijt met tuinieren terwijl hij aan het fietsen was.

PLEK GEVONDEN Het vitale echtpaar woont zelfstandig in een prachtig appartement in de wijk De Mossen. Nu inmiddels al 13 jaar op deze plek in Houten waar ze het prima naar hun zin hebben. Sinds hun huwelijk is dit het 9e adres. Het verhuizen kwam grotendeels door het werk van meneer De Leeuw.

,,Onze kinderen hebben de basisschool doorlopen in Raamsdonkveer. Daarna ben ik gevraagd om naar Duitsland te gaan. Daar heb ik eerst toestemming voor gevraagd aan mijn vrouw uiteraard", vertelt meneer De Leeuw. ,,Pas toen zij het ermee eens was, zijn we verhuisd. We hebben daar 3,5 jaar met heel veel plezier gewoond." Na een aantal omzwervingen tussen het Brabantse en regio Utrecht is het echtpaar neergestreken in Houten. Midden in Nederland en dicht bij de kinderen en kleinkinderen.