• Agaath Dekker kreeg bloemen van 't Groentje/BDU Media en Omroep Houten

    John van Amerongen
  • Agaath Dekker-Groen

    Gemeente Houten

Agaath Dekker-Groen Politicus van het Jaar 2017

HOUTEN In de stemming voor Politicus van het Jaar is Agaath Dekker-Groen van D66 tot Politicus van het Jaar 2017 gekozen. Het was een spannende verkiezing met eerst de nominatieronde en daarna de eindronde met het stemmen via internet. Dekker-Groen werd Politicus van het Jaar 2017 met 284 van de in totaal 958 uitgebrachte stemmen. Dat is 29,65 procent van de stemmen.

John van Amerongen

Agaath Dekker-Groen is in de nominatieronde één keer genomineerd. Eén keer was volgens de regels ook genoeg om in de stemmachine op internet te worden toegelaten. Bij het nomineren waren er ook politici die meer dan één keer genomineerd waren zoals Jocko Rensen, Wouter van den Berg, Gerard Zandbergen, Anneke Dubbink, Robert Pelleboer en David Jimmink. De verkiezing met dertien genomineerden heeft geheel onpartijdig plaatsgevonden en er is een winnaar gekomen op basis van het aantal uitgebrachte stemmen.

Bij de opening van de internetstemming ontwikkelde zich meteen een nek-aan-nekrace tussen Wouter van den Berg en Jocko Rensen. Dan weer lag de één en dan weer de ander voor. Maar gaandeweg nam Wouter van den Berg de leiding. De kopgroep van twee kreeg gezelschap van Agaath Dekker-Groen. Jocko Rensen moest vervolgens lossen, waarna Van den Berg en Dekker-Groen om de eindzege gingen strijden.

Toen kwam er een moment in de stemming waar de vrouwelijke politicus haar mannelijke tegenstrever inhaalde. Zij ging nu aan de leiding, maar enige tijd later ging de SGP'er weer aan de leiding. Zo wisselden zij elkaar in de loop van een dag een aantal keer af aan de kop tot Dekker-Groen uiteindelijk definitief de leiding nam en steeds verder uitliep. De getipte kanshebbers Jocko Rensen en Wouter van de Berg draaiden dus wel in de top mee, maar moestende eindoverwinning aan de D66-politicus laten.

Op de tweede plaats eindigde dus Wouter van den Berg (SGP) met 217 stemmen. Derde werd Jocko Rensen (PvdA) met 118 stemmen. De vierde in de ranglijst is Hilde de Groot (GL) met 77 stemmen. Vijfde werd Robert Pelleboer (CDA) met 66 stemmen.

Willy Boersma (CDA) kreeg 4,80 procent van de stemmen. Herman Geerdes (VVD) 3,97 procent, Kees van Dalen (CDA) 3,65 procent, Anneke Dubbink (PvdA) 3,24 procent, Gerard Zandbergen (ITH) 2,51 procent, Jan de Jong (CDA) 1,36 procent, David Jimmink (GL) 0,63 procent en Eric Jan Visser (CDA) 0,31 procent van de stemmen.