• Lisette Huffels, Afghanistan veteraan

    veteraneninstituut.nl

Afghanistan-veteraan Lisette (27) uit Schalkwijk in erehaag op de Dam tijdens Dodenherdenking

SCHALKWIJK Afghanistan-veteraan Lisette Huffels (27) uit Schalkwijk bereidt zich voor op een bijzondere dag. Op 4 mei vormt ze met nog 59 andere veteranen de erehaag tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

In 2010 vertrok Lisette naar Deh Rawod, waar zij onder meer verantwoordelijk was voor de terugzending van materieel. In 2012 ging ze opnieuw naar Afghanistan, dit keer naar Kunduz. Daar zorgde ze voor extra logistieke capaciteit met het Rotatieondersteuningsteam. 

,,Beide uitzendingen zie ik als een mooie ervaring. Als 18-jarig meisje vertrok ik, als veel volwassener en bewuster mens keerde ik terug. Met wat scheurtjes misschien, maar het gaat goed met me. De dingen die ik bij me draag, horen bij me en maken me tot wie ik ben", vertelt Lisette.

,,Tijdens mijn uitzendingen hing de vlag bijna dagelijks halfstok. Dit raakte mij elke keer, ook al kende ik de mensen waar het om ging niet persoonlijk. Veel leeftijdsgenoten kunnen hier niet staan en kunnen dit niet meer navertellen. Ik blijf altijd in mijn hoofd houden dat dit niet had mogen gebeuren. Daarom moeten we ons altijd hardmaken voor de vrijheid hier in Nederland."

Defensie speelt een belangrijke rol in het leven van Huffels. Haar medailles hebben een mooie plek in huis gekregen en het veteranenlogo staat vereeuwigd op haar lichaam. Al lang heeft ze de wens een keer deel te nemen aan het zogenoemde erecouloir. ,,Het is voor mij een droom die uitkomt. We staan met zijn allen stil bij wat we kunnen doen en vooral moeten blijven doen." 

De erehaag loopt van het Paleis tot het Nationaal Monument op de Dam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lopen erdoorheen om een krans te leggen. (bron: RTV Utrecht)