• V.l.n.r. Co van Bentum, Anneke Schaap en Amanda van Putten, initiatiefnemers van Licht in Herinnering

    Irene van Valen

Licht in Herinnering 2019

HOUTEN Op zondag 8 december vindt voor de derde keer het jaarlijkse Licht in Herinnering plaats op begraafplaats Oud Wulven, gelegen aan de Oud Wulfseweg te Houten. Met Licht in Herinnering branden mensen met elkaar een kaarsje om de herinneringen aan hun dierbaren levend te houden. Iedereen is welkom, ook nabestaanden waarvan de dierbare elders gecremeerd of begraven is.

door Irene van Valen

Mensen vinden het belangrijk om stil te staan bij de herinneringen aan dierbaren. ,,We sluiten aan op WereldLichtjesdag, die elke tweede zondag van december wereldwijd plaatsvindt. Waar WereldLichtjesdag is bedoeld om overleden kinderen te herdenken, richt Licht in Herinnering zich op het gedenken en herinneren van alle overleden dierbaren. Op begraafplaats Oud Wulven zijn geen faciliteiten, toch zetten we een warme sfeer neer door middel van vuurkorven, fakkels en partytenten. Het wordt ervaren als een warm welkom, waar samenzijn het doel is", legt Amanda van Putten uit.

PROGRAMMA Voor de muzikale omlijsting van de middag is een gelegenheidskoor aanwezig. Om 15.00 uur is het ontvangst met een warm drankje. Om 15.30 uur wordt iedereen verwelkomd en krijgt burgemeester Gilbert Isabella het woord. Daarop volgt  een moment van stilte. Na de stilte worden de namen van overledenen uitgesproken. ,,We zien dan respect voor elkaar in het samen gedenken. Men ziet elkaar en voelt het gemis. Het is emotioneel om samen stil te zijn en de namen van dierbaren te horen. Er wordt niets gezegd maar zoveel gevoeld. Dat is indrukwekkend", zegt Anneke Schaap. Rond 16.00 uur lopen de aanwezigen met elkaar de begraafplaats op om de lichtjes naar het graf van hun dierbaren of naar het strooiveld te brengen. Het strooiveld is voor mensen waarvan de nabestaande elders is gecremeerd of begraven.

INITIATIEFNEMERS Anneke Schaap van Monuta, Amanda van Putten van Bloemsierkunst Amanda en Co van Bentum begraafplaatsbeheerder van de Gemeente Houten, werken samen rondom mensen en hun afscheid en zijn de initiatiefnemers van Licht in Herinnering. Ieder van hen draagt bij aan het afscheid van een dierbare. ,,Het mooie van deze gedenkdag is dat mensen met hun emoties, samen zijn. Zij delen het verdriet. Ik zie mensen die ik eerder ontmoette bij een uitvaart en merk dat die herkenning hen bemoedigt. Dat vind ik een eer", vertelt Co.

PLUSBUS De Plusbus wordt ingezet om ouderen die geen vervoer hebben, op te halen en weer thuis te brengen, zodat zij ook naar de begraafplaats kunnen komen. Licht in Herinnering wordt mede mogelijk gemaakt door de plaatselijke ondernemers Bistro Opoe Spronk, Uytewaal Catering en Banketbakkerij Marco Osté.