• Claudia Verbree

60 jaar getrouwd

HOUTEN Echtpaar Binkhuijsen-Ekeris is blij verrast met het bezoek van burgemeester Wouter de Jong 12 november. Ter ere van hun 60-jarig huwelijk ontvangen Emile en Truus een cadeau namens de gemeente Houten uit handen van de burgemeester. Onder het genot van een kop koffie en een zelf gemaakte kroket van mevrouw Binkhuijsen worden herinneringen opgehaald van 60 jaar geleden. Hoe het allemaal begonnen is al die jaren geleden? En wat het geheim is van een geslaagd huwelijk? Emile en Truus Binkhuijsen vertellen enthousiast over hoe het er 'vroeger' aan toe ging met werk, hobby's en sociale aangelegenheden en hoe ze dat nu beleven.

door Claudia Verbree

MIDDELBARE SCHOOL IN UTRECHT Op de middelbare school op het Domplein in Utrecht hebben Truus en Emile elkaar ontmoet. In die tijd was er een aparte meisjesschool en een school voor jongens. Daar hebben ze voor het eerst een oogje op elkaar laten vallen. Truus begint te glimlachen als ze er weer aan terug denkt: ,,Bij gymnastiek gluurden de jongens wel eens door het raam van de gymzaal naar de meiden. O wee als ze betrapt werden door een leraar."

KORFBALTOERNOOIEN Zowel Truus al Emile waren erg sportief tijdens hun periode op de middelbare school. Ze leerden elkaar beter kennen tijdens de korfbaltoernooien die op school werden georganiseerd. Na de middelbare school bleven ze elkaar zien en enkele jaren later, Truus was 23 jaar en Emile 25 jaar oud, zijn ze in het huwelijk getreden in Utrecht.

PASSIE VOOR RIJWIELEN Truus werkte destijds bij de middenstandsbank en Emile is gaan werken in de rijwielzaak van de vader van Truus in Utrecht. De passie voor rijwielen blijft in de familie, want ook één van de kinderen van het echtpaar zit in dezelfde branche. Samen met hun twee kinderen en drie achterkleinkinderen hebben ze het diamanten huwelijk gevierd bij één van hun favoriete restaurants, Brasserie La Sauciere, gelegen aan de Vecht in Oud Zuilen. ,,We zijn erg op onszelf en graag samen, ook met onze kinderen. Deze intieme manier van vieren past bij ons", vertelt Emile.

BERGWANDELEN De grote hobby van het echtpaar Binkhuijsen is het maken van bergwandelingen. Met de caravan trokken ze er regelmatig op uit. Eén van de favoriete vakantielanden om te wandelen, is Oostenrijk, maar ook vakanties in Nederland zijn populair. Veel paden zijn bewandeld, tot en met Hongarije aan toe. ,,Wat een prachtig land is om te wandelen", voegt Truus eraan toe.

HEERLIJK RUSTIG WONEN Truus en Emile wonen inmiddels al 28 jaar met veel plezier in Houten. ,,Het was wel wennen hoor", vertelt Truus. ,,Ik heb wel eens tegen Emile gezegd dat als ik kruipend terug kon, ik dat zou doen", lacht ze. Dat heeft niet lang geduurd, want de rust in Houten is ook heerlijk, vertelt het echtpaar. Ze hebben leuke buren en de sociale controle is prima. ,,Niet overdreven, maar zoals het hoort. We zijn er voor elkaar als we elkaar nodig hebben. Dat is een fijne gedachte."

Speciaal voor de gelegenheid is het huis door de kinderen en aanhang vrolijk versierd met een ballonnenboog en een grote foto van echtpaar 60 jaar geleden, de officiële huwelijksdag, 12 november 1958.