30 jaar OKE: Van enige naar unieke jongerenvereniging

Al die jaren werden er feesten georganiseerd op de vrijdagavond, de eerste jaren in Nieuwoord, later in De Grund. Elke tweede vrijdag van de maand was er kinderdisco voor kinderen tot 15 jaar. Later kwam daar de doelgroep 8 tot 12 jaar bij. Voorzitter Jouri: "Kinderen komen eerder in de puberteit en wat ze leuk vinden verandert voortdurend." Er werden ook kinderkampen georganiseerd.

OKE-pop

OKE organiseert ook al 18 jaar het OKE-pop op Koninginnedag / Koningsdag. Dat begon op het veldje bij De Grund, werd verplaatst naar Het Rond en weer later naar het manifestatieterrein en terug naar De Grund. Jouri: "Toen de Koningin naar Houten kwam in 1999, stonden wij met een hooiwagen op Het Rond. We moesten eigenlijk stoppen met muziek maken als zij langs zou komen, maar dat hebben we niet gedaan. Het was wel heel bijzonder om mee te maken."

De kracht van OKE is dat de vereniging wordt gedraaid voor en door jongeren. Als er iemand nieuw binnenkomt met een leuk idee, kan dat gewoon uitgevoerd worden. Zo is het OKE-pop ook begonnen, net als het housefeest We Turn off the Base en de 'beestfeesten'. Vandaag de dag is OKE minder groot dan vroeger. Daar zijn verschillende oorzaken voor. De belangrijkste is de concurrentie. Waar OKE destijds als enige iets te bieden had voor deze doelgroep, is er inmiddels veel meer te doen. Voornamelijk Enter van vanHouten&co en Kids Lodge, beiden vlakbij gehuisvest, richten zich op dezelfde groep.

Concurrent

Het is voor OKE onmogelijk om te concurreren met vanHouten&co, aldus Jouri. "Zij werken met professionals en hebben de financiële middelen. Maar wij hebben een eigen identiteit. Onze kracht zit erin dat we een vereniging zijn door en voor jongeren. Bij vanHouten&co zijn er toch altijd regels die nageleefd moeten worden en beleid dat gevolgd moet worden. Onze kracht zit hem in de jongeren zelf."

Een keer werd er samengewerkt met jongerenvereniging Enter, dat later opging in vanHouten&co. "We maakten samen Woodrock, een festival dat flopte. Bløf zou komen, maar die zomer kwam de gitarist van de Zeeuwse band om het leven. Volumia kwam ervoor in de plaats. Het was ook nog eens vakantietijd." OKE is ook door Enter wel eens gevraagd om zich aan te sluiten bij hen. Jouri: "We hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen. We hebben toch een eigen identiteit, met onze eigen vrijheid."

Vrijwilligers

Naast OKE-pop wordt er op dit moment eens in de maand een kinderdisco georganiseerd. Het is wel de bedoeling om weer meer te gaan doen, maar daarvoor zijn nieuwe vrijwilligers nodig. Jouri: "Er is al een aantal nieuwe bijgekomen, dus dat komt wel goed. Maar er zijn altijd meer jongeren welkom. We gaan voor de vijftig jaar." Het dertigjarig jubileum wordt gevierd op 21 maart, met nieuwe en oude OKE-DJ's en 'huisband' Sustained. (AC)