• Theo van Meijel en Dymph van den Berg in de Wereldwinkel

    John van Amerongen

25 jaar Wereldwinkel Houten: in 4 maanden opgericht

HOUTEN Dymph van den Berg werd vorige week zaterdag op het Symposium ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Wereldwinkel Houten gehuldigd. Ze is één van de acht vrijwilligers die er vanaf het eerste moment bij zijn geweest en nog actief zijn. "Binnen vier maanden was de vereniging opgericht." Dymph was één van de initiatiefneemsters van Wereldwinkel Houten. "Samen met Diny Bartels", zo zegt ze. "In het voorjaar van 1991 is het begonnen."

John van Amerongen

Op een bijeenkomst die Dymph bezocht, vroeg een spreekster zich af waarom er nog geen Wereldwinkel in Houten was. Met die vraag bleef Dymph in haar hoofd zitten en ze ging er mee aan de slag door te vragen of mensen mee wilden doen. "Binnen vier maanden was de vereniging opgericht." Op 22 februari 1992 opende Wereldwinkel Houten aan de Loerikse weg in een woonhuis waar de woonkamer tot winkel was omgebouwd. De Wereldwinkel mocht het pand van de parochie gebruiken. Burgemeester Bransen leverde een bijdrage door er voor te zorgen dat de bestemming tijdelijk aangepast werd van woonhuis tot winkel voor zolang de winkel er in zat. Wereldwinkel Houten begon met 28 vrijwilligers. "Je kwam binnen voor die ander en deed iets leuks voor jezelf", zo schetst Dymph de houding van de vrijwilligers. "Voor jezelf en voor die ander." Wereldwinkel Houten is lid van de landelijke vereniging.

HET ROND In 2008 verhuisde de Wereldwinkel naar een smal winkelpand naast de Zeeman aan de Spoorhaag op winkelcentrum Het Rond. "Toen de overdekte passage werd gebouwd heeft het bestuur de stap gewaagd om daar heen te gaan", zo vertelt Theo van Meijel, sinds 2009 de voorzitter van Wereldwinkel Houten. De winkel is toen twee keer zo groot geworden en er moest ook meer huur betaald worden. "We betalen een normale huur."

VERHAAL "Vooral leuk vanwege het verhaal achter de producten", zo vertelt Dymph over het vrijwilligerswerk. De vrijwilligers vertellen die verhalen aan de mensen. "Dan heb je ook echt contact met de klant", zo zegt Dymph. Vrijwel alles is handgemaakt. "Dat maakt het product uniek." Ze heeft gezien hoe mensen zich door de jaren heen ook ontwikkelden in het vrijwilligerswerk. De Wereldwinkel verkoopt zoveel mogelijk fairtrade producten en veel producten zijn ook duurzaam.

KADOWINKEL Het is begonnen met fairtrade koffie en thee en met vooral voedselproducten. "Het doel om die producten meer in de mainstream te krijgen is geslaagd", zo zegt Theo. "Nu liggen veel van die producten in de supermarkten." De Wereldwinkel presenteert zich nu vooral als kadowinkel. "80 procent is kado's en 20 procent is voedselproducten."

GEHULDIGD Dymph en Bert van den Berg, Annie en Gert Vernooij, Joke van Dijk, Sjane Kievit, Diny van der Zant en Elly van Rooyen werden op het symposium op 21 januari gehuldigd als vrijwilligers die al die 25 jaar al actief zijn voor Wereldwinkel Houten. Nu zijn er rond de 40 vrijwilligers actief.