• Burgemeester De Jong overhandigt het echtpaar Van Arnhem-Kooijman een mooie herinnering.

    Tanja Vlieger

21.915 dagen bij elkaar

HOUTEN Het is een zonovergoten zondag, en de achterzaal van De Roskam zit vol familie en vrienden ven het echtpaar Van Arnhem-Kooijman. Prachtige familieportretten worden er geschoten in het zonnetje, en terwijl de lunch wordt uitgeserveerd, worden er familiefoto's van vroeger en nu vertoond op een groot scherm. Burgemeester De Jong schuift aan en heeft een prachtig cadeau bij zich.

Tanja Vlieger

DONKERBRUINEJAS De mooi ingelijste tekening laat een sfeerimpressie van het Oude Dorp zien. Met muzikanten in een muziektent en twee tortelduifjes boven in de boom. Het is gemaakt door het Houtense kunstenaarscollectief DBJ (donkerbruinejas), bestaande uit de kunstenaars Frank Donkers en Eelke Bruinzeel. "Ik vind dit veel mooier dan bloemen. Hier kun je veel langer naar kijken." Mevrouw Van Arnhem is zeer tevreden met het kunstwerk.

VRIJWILLIGERSWERK Meneer en mevrouw van Arnhem zijn in 1996 in Houten komen wonen. Daarvoor hebben ze bijna 40 jaar in Zuilen gewoond. Meneer van Arnhem is daar zelfs geboren en getogen. De stap van Utrecht naar Houten was erg groot, maar ze kijken er zeer tevreden op terug. "We zijn in Utrecht heel actief geweest met vrijwilligerswerk voor de kerk en in Houten hebben we dat ook gedaan. Dan leer je vanzelf mensen kennen. En iedereen helpt elkaar."

ACHTERKLEINZONEN Alles wordt wel minder met de jaren, zoals auto rijden en fietsen, maar klagen doen ze zeker niet. Er kan nog zoveel wél. Mevrouw: "Als ik het over mocht doen, zou ik alles precies weer zo doen." Het echtpaar is nog graag bezig in de tuin, en vanuit de Bakkersgilde is het centrum dichtbij. Ze hebben drie dochters, waarvan er één in Houten woont. Verder nog vier kleindochters, en vier achterkleinkinderen, waarvan de eerste twee ook meisjes zijn. Na negen vrouwen, werd de serie doorbroken. "Ik vind het wel heel leuk voor mijn man dat er nu ook twee achterkleinzonen zijn."

KOFFIE Meneer en mevrouw van Arnhem komen beide uit een gezin met tien kinderen. Dat schept een band. Mevrouw van Arnhem werkte ruim 60 jaar geleden in Zuilen in een modezaak, waar de vader van meneer Van Arnhem de kleding kwam prijzen. Op de een of andere manier kwam zoonlief altijd koffie drinken. "Hij bracht me ook wel eens naar de bus, want ik woonde toen nog in Montfoort." Zo hebben ze elkaar leren kennen. Meneer van Arnhem heeft 40 jaar bij de politie gewerkt. Dat is wel een intensieve baan geweest. "Loslaten is niet makkelijk."

DEZELFDE PARTNER Meneer Kooijman heeft uitgerekend hoeveel nachten hij al naast zijn vrouw heeft moeten slapen. "Meer dan 21.900". Hij zegt het met een lach. "Tegenwoordig wordt de 60 jaar toch steeds vaker gehaald?" Mevrouw Van Arnhem doelt op het feit dat mensen nu steeds ouder worden. Aan de ene kant is dat wel zo, maar volgende generaties zien dat toch anders. En dat heeft ze ook wel letterlijk zo gehoord. Toen ze laatst op het afstudeerfeestje van een van haar kleinkinderen was, hoorde ze om zich heen zeggen: "Moet er niet aan denken, 60 jaar met dezelfde partner." "Nou, andersom ook niet!" was mevrouws antwoord hierop.