• Als je op een feestje Band in een huiskamer

    Albert Wollaars
  • Ieder jaar is er ook dans

  • Bij een aankondiging van een eerdere editie werd letterlijk Bij de buren gegluurd.

  • Jong talent in een huiskamer in de Erven

  • DE WITT speelde ook een keer in de muziektent bij de centrale huiskamer

  • In de centrale huiskoamer is doorgaans ook van alles te beleven.

  • De dansers komen soms zomaar tussen het publiek vandaan.

2 oktober: 10 jaar Gluren bij de buren 

HOUTEN De deuren van huiskamers in Houten gaan 2 oktober weer open voor het festival Gluren bij de Buren. Voor het tiende jaar op rij zijn er veel muziek- en theateroptredens te bewonderen in de huiskamers van Houten. Kom genieten van de winnaars van theaterfestivals, Houtens talent en toppers van de afgelopen edities van Gluren bij de Buren. Na 10 jaar door verschillende wijken te hebben rondgezworven is het tijd om door heel Houten te Gluren bij de Buren! "Het wordt ook ieder jaar groter, ieder jaar komen er meer mensen", zo zegt Bea Nederhoff van Cultuur aan de Slinger.

Er zijn 66 verschillende acts in 55 huiskamers van Houten en zelfs daarbuiten. Bij deze jubileumeditie zijn er een aantal toppers uit de voorgaande jaren gevraagd terug te komen, zoals het muzikale duo DEWITT, kleinkunstenaar Mondo Leone, verhalenverteller Bastiaan de Zwitser en komediant Jasper Smit.  De winnaars van het Café Theater Festival in Utrecht en het Fringe Festival in Amsterdam zijn naar Houten gehaald, om hier te schitteren bij deze feestelijke editie. Maar natuurlijk is er ook veel talent uit Houten wat van zich laat horen! Zo is er bijvoorbeeld een mooie pianoroute in samenwerking met het Houtens Muziek Collectief.

CENTRALE HUISKAMER Het gratis festival wordt om 12.30 uur geopend in de 'Centrale Huiskamer' op het Plein door wethouder Kees van Dalen. "10 jaar Gluren bij de buren in Houten. Dat is 10 jaar cultuur van een hoge kwaliteit met een lage drempel. Het aanbod is divers, voor elk wat wils: van beginnende artiesten tot semi-profs. En voor iedereen bereikbaar, want Gluren doe je gratis en soms letterlijk in de huiskamer van je eigen buren. Gluren bij de buren is voor mij groots door zijn kleinschaligheid. En dat nu al tien jaar op rij. Ik wens alle bezoekers, zelf ben ik er een van, enorm veel plezier en ik hoop dat we nog vele jaren bij de Buren kunnen Gluren", alkdus Kees van Dalen in een reactie aan deze krant. Jong en oud kan zich de hele middag vermaken met het stoepkrijtfeest of hoelahoepen en stippel de vervolgroute uit langs de huiskamers. Ook is voor de Albert Heijn in het Oude Dorp een streekmarkt te vinden.

STRAATTHEATER Geniet ook van de reis van de ene naar de andere locatie. Samen fietsen met bekenden of een 'blind date' en onderweg verrast worden door straattheater. Van noord naar zuid, van oost naar west, of kriskras door de wijken en zelfs op unieke plekken net buiten de rondweg. Wat dacht je van de cabaretdames Hella en Jans, die in een prachtig monumentaal pand op de Wickenburghseweg 68 in 't Goy hun kunsten laten zien, of geniet van de muzikale klanken van Marvin Dee op de Heemsteedseweg 28. De Houtense theatergroep 't Schellinkje speelt hun voorstelling Fit op de Oudwulfseweg12.

GRATIS FESTIVAL Gluren bij de Buren is een gratis festival. Een bijdrage in de spaarpotten in de huiskamers is wel gewenst, om een volgende editie van Gluren bij de Buren mogelijk te maken.

PROGRAMMABOEKJE Wie zin heeft om verrast te worden door bijzondere optredens in de huiskamer van je buren, is van harte uitgenodigd om te komen gluren op zondag 2 oktober! Het volledige programma is vanaf 16 september te vinden op www.cultuuraandeslinger.nl. Een programmaboekje wordt volgende week met 't Groentje, Houtens Nieuws verspreid.