• Met een woonkamer vol visite moest er even vóór het huis geposeerd worden door burgemeester de Jong en de jarige heer Baas.

    Tanja Vlieger

101 alsof het niets is

SCHALKWIJK Zaterdag 10 maart vierde de oudste inwoner van Schalkwijk, de heer Baas, zijn verjaardag in het bijzijn van burgemeester Wouter de Jong en een groot gedeelte van zijn familie. Zelfs met zoon en kleinzoon in Nieuw- Zeeland werd even geskypet. Zij konden nog net op de valreep voor het slapen gaan hun vader en opa feliciteren met de bereikte mijlpaal van 101 jaar.

Tanja Vlieger

PRATEN Hoeveel klein- en achterkleinkinderen er nu precies zijn, moest even nagerekend worden. De teller staat op 7 kinderen, 13 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen. De jongste telg in de familie, een baby van 3 maanden, werd even flink geknuffeld. De heer Baas genoot zichtbaar van al die aandacht en felicitaties, en probeerde ondanks de drukte om hem heen ook nog een goed gesprek te voeren. Want praten doet hij graag. Ook tijdens het poseren voor zijn huis in het fijne lentezonnetje was de heer Baas aan het woord.

STEMMEN Burgemeester de Jong bracht niet alleen een klein cadeautje mee, maar ook een noodzakelijk document waarvoor getekend moest worden. "Ah, dan kan ik weer stemmen!" was de eerste reactie van de heer Baas. Aan de posters voor de ramen was wel te zien op welke partij dat zou zijn.

De burgemeester had een nieuwe identiteitskaart meegebracht, want de oude was verlopen. De heer Baas zette zijn handtekening en liet zijn dochter even checken of hij er mooi op stond. Daarna werd het pasje goed opgeborgen.

GEVEN Hoe doe je dat? Zo oud worden, en wat doe je dan de hele dag? De heer Baas heeft daar wel wat over te zeggen. Door voortdurend te geven, krijg je liefde en energie terug om van te leven. Hij ziet regelmatig een homeopaat die hem helpt zich niet te vervelen. Overigens helpen zijn kinderen en vrienden in de naaste omgeving daar ook wel bij, want er wordt goed voor hem gezorgd.

TRUC In de woonkamer, wat vroeger het kantoor was van 'zijn' Rabobank, hangen foto's van mijlpalen. Zoals een collage van zijn 90ste verjaardag, wat alweer zo lang geleden lijkt. Er staat bijgeschreven: 'Opa is eigenwijs.' "Maar," stelt de heer Baas, "Ik hoorde laatst dat álle honderdjarigen eigenwijs zijn."

Misschien is dat wel de truc om zo'n memorabel hoge leeftijd te behalen.