• Dankzij de kleine zaal met foyer is er sinds een paar jaar ook een eigen plek voor filmvertoningen.

    Tanja Vlieger
  • Waar je ook zit in de zaal, het 16 meter brede podium is altijd goed te zien, aldus Arjen Berendse.

    Tanja Vlieger
  • Stefan Hogervorst van Deksels Lekker is blij dat er nu plek is voor zijn oven in de gedeelde keuken.

    Tanja Vlieger

10 jaar Aan de Slinger, terugblikken met Arjen Berendse

HOUTEN In september 2008 werden er drie vliegen in één klap geslagen. Vanaf dat moment hoefde Stichting Culturele Kring Houten de raadszaal niet meer om te bouwen, kon College De Heemlanden weer al haar leerlingen kwijt en had het Houtens Muziek Collectief fijne lesruimtes tot haar beschikking.

door Tanja Vlieger

Het pand aan De Slinger zorgt al vanaf het begin voor kruisbestuivingen en verbindingen. Voor directeur/bestuurder Arjen Berendse één van de belangrijkste uitdagingen toen hij zo'n twaalf jaar geleden solliciteerde op de baan. Afkomstig uit de Utrechtse theaterwereld, zag hij veel mogelijkheden voor het nieuw te ontwikkelen pand. "De plannen lagen er al, maar ik heb nog veel input kunnen leveren."

SPEERPUNTEN Gelukkig was er vanaf het begin ingezet op een volwaardig theater met een breed podium. "Alleen dan kun je grote gezelschappen in huis halen die jouw theater dan interessant vinden voor een try-out." Ook de zichtlijnen in heel de zaal met bijna 300 stoelen zijn bovengemiddeld goed. Het theater is een zogenaamde doos-in-doos constructie om de geluidsoverlast van het spoor buiten te houden.

Een ander speerpunt was de foyer. Het mocht geen veredelde aula worden, maar moest een prettige plek zijn waar mensen echt plezierig uitgaan. "Daarom heb ik me hard gemaakt voor échte koffie. Nu al niet meer voor te stellen, maar wij waren één van de eerste theaters met espresso en cappucino's per kopje gemaakt, in plaats van doorloopkoffie uit een Bravilor machine."

PROGRAMMERING Tegelijkertijd moest Aan de Slinger bereikbaar zijn voor alle inwoners van de gemeente, geen kunsttempel. Als je nu kijkt naar de diverse partijen die hun sportgala, bedrijfsfeestje, prijsuitreiking, hier organiseren, zie je dat dat goed gelukt is. "Dat hoort een theater in de provincie ook te doen: je context bedienen."

Toch is Houten wel uniek in z'n programmering. Vanwege de hoge dichtheid hoogopgeleiden in Houten, is de programmering niet alleen gemakkelijk, maar kan er geëxperimenteerd worden met bepaalde thema's en voorstellingsvormen. Het publiek is wel gewend een beetje uitgedaagd te worden.

FILM Arjen is trots op de filmzaal, die een paar jaar geleden gerealiseerd is. Een doorgangsruimte en een praktijklokaal zijn omgetoverd tot foyer en filmzaal, gelukkig was het plafond daar hoog genoeg voor. Als je de filmzaal en foyer nu ziet, lijkt het alsof het er in het ontwerp al rekening mee gehouden was, maar het is echt pas later ontstaan.

In de categorie anekdotes vertelt Arjen: "Het is nog wel eens verwarrend dat Aan de Slinger nu twee zalen heeft. Toen iemand van de gemeente een afspraak maakte om samen met een aantal collega's de film 'I, Daniel Blake' te komen kijken, werd door mij automatisch de filmzaal voor het gezelschap gereserveerd. Burgemeester De Jong was namelijk zeer gefascineerd door de film over sociale misère door bureaucratische rompslomp en wilde die graag ter inspiratie met zijn collega's delen. Totdat er ineens 300 ambtenaren het theater binnen liepen, terwijl de filmzaal maar plaats biedt aan 90 mensen. Er kon gelukkig snel geswitcht worden naar de grote zaal."

ONTWIKKELINGEN Ook zo'n logische aanpassing door een veranderende behoefte, is de onlangs geopende trap in de hoek van de foyer. Cursisten van het HMC, dansers, toneelspelers, ofwel alle actieve kunstbeoefenaars, hoeven nu niet meer langs de centrale ingang van De Heemlanden, maar kunnen de hoger gelegen verdiepingen bereiken door de theaterfoyer, die nu van 9:00 uur 's ochtends tot in de late uurtjes geopend is.
Sinds september vorig jaar kunnen ook flexwerkers in de foyer van Aan de Slinger terecht. Dankzij de samenwerking met Stefan Hogervorst van Deksels Lekker is er ook een lunchmogelijkheid. Stefan gebruikt de keuken achter de foyer voor al zijn catering opdrachten. Hoewel de keuken daar in eerste instantie niet op ingericht was, is Stefan maar wat blij met deze plek.
De algehele mentaliteit van het bewonderenswaardig honkvaste team van Aan de Slinger straalt zoveel flexibiliteit uit, dat er vast nog meer mooie ontwikkelingen op stapel staan in het volgende decennium.