• Waterdrieblad

    Wiert Nieuman

Waterwoekeraars en vijverjuwelen

Het is in juni net goed gegaan, maar bijna had ik natte voeten gehad. Verschrikkelijk, wat een water is er toen gevallen. Toen kreeg ik ook het idee voor een waterplantenverhaal.

Waterplanten zijn soms net zo'n groot probleem als het water zelf. Er zijn soorten die haast even erg zijn als de maffia, voor die waterwoekeraars wil ik u eerst waarschuwen.

Mensen, begin nooit aan Ludwigia grandiflora! Het lijkt zo'n schattig plantje met fraai blad en mooie gele bloempjes, maar hij kan zo erg woekeren dat je je vijver niet meer terug kunt vinden! Een Nederlandse naam heeft hij niet en oorspronkelijk komt hij uit Amerika, vermoedelijk een verre neef van Donald Trump en haast nog agressiever. Nog erger is de grote waternavel, een familielid van de inheemse waternavel die op enkele plaatsen nog in het wild voorkomt. De grote waternavel is een bruut in het water. Hij groeit in no time een sloot of watergang helemaal dicht en voor waterschappen is het haast een nachtmerrie geworden.

Wat een kommer en kwel!!

Laten we nu eens gaan kijken naar soorten waar we van kunnen genieten zonder dat we bang moeten zijn voor een te explosieve groei. Als eerste denk ik dan aan de dotterbloem. Hij bloeit bij ons in het vroege voorjaar en de dooiergele bloemen zijn voor velen het signaal dat de winter weer voorbij is. In veel delen van ons land is het een algemene plant van natte weilanden en vochtige oevers. De Zwanenbloem is een beschermde plant in Nederland. Toch wordt deze soort met het jaarlijkse schonen van sloten en watergangen massaal opgeruimd. Maar overal waar niet te rigoureus wordt geschoond, staat het jaar daarop de Zwanenbloem weer in volle glorie.

Waterdrieblad heeft prachtige bloemen en gelukkig hoef je geen halsbrekende toeren uit te halen om ze te kunnen bewonderen. Het is namelijk een plant voor plas/dras en voelt zich vooral thuis op de grens van land en water.

Is de dotterbloem de voorjaarsheraut, dan is de Gele lis toch wel de aankondiger van de zomer. In juni zijn veel oevers getooid met de mooie gele bloemen en ze roepen dan associaties op met vakantie en lekker genieten van wat de natuur in ons lage land ons biedt. Deze Gele lis zie je overal in het Kromme Rijngebied in de sloten staan, maar als vijverplant is het ook een niet te versmaden plant. Na de bloei krijgt hij vruchtdozen die je eraf kunt knippen waarna je er lucifersstokjes in kunt steken zodat je er een soort varkentjes van kunt maken. Nog wat langer nagenieten van de vijver, de vijverplanten en alles wat daar nog meer te beleven is? Maak eens wat lisvarkentjes met de kinderen of kleinkinderen en die vakantiedag kan al niet meer stuk.

Wiert Nieuman, www.houten.groei.nl