• orig 247, 1999

    Wiert Nieuman

Beginnersgeluk

Voor je expert op je vakgebied bent, was je eerst beginner. Dat geldt ook voor mij. Jaren geleden had ik een nieuwe aanwinst in de tuin: Het was in één woord een beauty!! Daar wilde ik meer van hebben en dus ging ik hem stekken. Alles verliep voorspoedig en van de tien stekken kregen er zes wortels. Ik was de koning te rijk. Totdat er een kenner van die plantenfamilie langskwam en me vertelde dat het een zeer moeilijk te vermeerderen plant was. Ik ging het natuurlijk weer proberen en het resultaat was nul!

Wiert Nieuman, www.houten.groei.nl

Soms moet je gewoon geluk hebben en niet alle boekenwijsheid eerst doorgenomen hebben voordat je met je planten begint te experimenteren. Hoe vaak zie je nog dat men stekjes in een potje met water zet, dat er worteltjes aan komen en dat de stekjes tot mooie planten uitgroeien? Het is tegen alle regels in, want die 'waterwortels' van de stekken zijn eigenlijk helemaal niet voorbereid om in potgrond verder hun werk te doen.

Natuurlijk hoeft het resultaat bij een amateurkweker ook geen 100 % slagingspercentage te hebben. Als je gaat zaaien en 30 % van het zaad kiemt en groeit uit tot volwassen planten dan heb je al een ruimteprobleem. Als je gaat stekken en alles lukt, dan moet je wel heel veel tuinvrienden hebben als alle stekken kunnen rekenen op een goed toekomstig tuinleven.

In juni en juli, als de eerste groeispurt achter de rug is en de scheuten niet meer boterzacht zijn, kun je veel planten stekken. Gebruik daar zo'n simpel maar o zo effectief kamerkasje voor of zet een aantal stekjes in een bloempot en doe er een plastic zakje over. Als grond kun je het beste stek- of zaaigrond gebruiken of eventueel potgrond waar je een derde metselzand doormengt. Neem stekjes van ongeveer 5 tot 8 cm lengte, haal de onderste blaadjes eraf en zet ze in de grond. Daarna even sproeien, de doorzichtige kap of het plastic zakje erover en het proces kan beginnen. Kijk zo nu en dan of het nog nat genoeg is en controleer op schimmel. Na 3 tot 4 weken zie je dat de scheuten beginnen te groeien en dat is het teken dat er worteltjes aan de stekken zitten en dat het heuse plantjes geworden zijn. Sommige soorten lukken niet, bij anderen heb je een topscore van 100 %.

Met een beetje geluk heb je veel meer planten dan je ruimte in de tuin hebt. Maar wat is er nu leuker dan iemand een cadeautje geven dat je zelf hebt gekweekt. Die plant wordt groter en mooier en steeds wordt de ontvanger weer herinnerd aan de gever. Met een beetje beginnersgeluk ben je al gauw de deskundige in je kennissenkring en wordt je tuinadvies zeer gewaardeerd. Gewoon simpel met planten bezig zijn, wat kun je op een gemakkelijke manier relaxen en de dagelijks stress tussen je stekken in de grond laten verdwijnen!