• Haas met hazenpest gevonden in Kromme Rijngebied

    Marc van Leeuwen

Hazenpest aangetroffen in Kromme Rijngebied

REGIO In oktober is in het Kromme Rijngebied, tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede, tularemie (hazenpest) vastgesteld bij een haas die bij het Dutch Wildlife Health Centre voor onderzoek werd ingeleverd. Jagers en mensen die in de natuur werken of er verblijven, wordt aangeraden alert te zijn.

Ali van Vemde

SYMPTOMEN Hazen die lijden aan hazenpest zijn vaak zwak en apathisch. Hun gang is schommelend en zij verliezen hun schuwheid. Deze hazen zijn te vangen met de handen, maar het is dan nog niet duidelijk of zij daadwerkelijk hazenpest hebben. Deze symptomen kunnen ook bij andere ziekten voorkomen. Tularemie is overdraagbaar van dier op mens. Bij mensen geeft het meestal een zweer of ontsteking van een of meerdere lymfeklieren. Besmetting kan plaatsvinden door een insectenbeet of door het eten van niet goed doorbakken besmet vlees. Het is daarom belangrijk om konijnen- en hazenvlees voldoende te verhitten, de kerntemperatuur moet hoger zijn dan 60º C.

VOORZORGSMAATREGELEN Voor mensen die in de natuur werken of jagen is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Aangeraden wordt insectenwerende middelen te gebruiken en insectenwerende kleding. Ook wordt bij het aanraken van dode of zieke dieren aangeraden wegwerphandschoenen te dragen en deze na eenmalig gebruik weg te gooien en daarna de handen met zeep en veel water te wassen en goed te drogen. Wondjes moeten zorgvuldig gedesinfecteerd worden en schaaf- en snijwondjes worden verbonden.

HUISDIEREN Honden zijn minder gevoelig voor de hazenpest-bacterie, maar kunnen wel worden besmet. De ziekteverschijnselen zijn bij dieren meestal mild. Honden zullen een paar dagen minder eetlust hebben, eventueel koorts hebben en minder fit zijn. Geef uw hond dan ook geen slachtafval of rauw vlees van een haas. Als een hond ziekteverschijnselen vertoont na contact met een zieke of dode haas, is het raadzaam contact op te nemen met de dierenarts.

Meer informatie over tularemie en de ziekteverschijnselen bij mensen is te vinden op de website van het RIVM.