• Vorige jaar verzorgde deze zanggroep de muziek

    Gerard Hartman

Vrijheidsfeest 2019

HOUTEN Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Vraag het mensen die moesten vluchten of leefden onder mensonwaardige omstandigheden en nu in Houten zijn neergestreken. Zij hopen hier een nieuw bestaan op te bouwen, vrienden te maken en in vrijheid en veiligheid op te bloeien als mens onder de mensen met ruimte om zichzelf te mogen zijn.

Irene van Valen

FEEST Om elkaar te leren kennen organiseert een team vrijwilligers dit zesde Vrijheidsfeest en nodigt u uit erbij te zijn op 15 juni van 14.00-17.00 uur in het Wereldhuis aan de Dijkhoeve 1 in Houten. Het feest is binnen en buiten te vieren.

BEWUSTWORDING Maddy Lie-a-Lien en Annelies Hartman zijn met drie anderen de organisatoren. ,,Het Vrijheidsfeest is voor mij een jaarlijks terugkerend feest. Eigenlijk net zo belangrijk als Moederdag en Vaderdag. Vrijheid en ergens opnieuw beginnen is niet vanzelfsprekend. Het is meer dan alleen een veilige plek en jezelf mogen zijn. Door het elk jaar te vieren maken we elkaar daarvan bewust", zegt Maddy.

SIGNAAL Het feest is een signaal van welkom voor de mensen die in Houten zijn komen wonen en een kans om als Houtenaren kennis te maken met die onbekende ander. Het gaat om begrip voor elkaar en om ieders cultuur te leren kennen en begrijpen. We bieden een ongedwongen middag met lekkere hapjes uit verschillende landen. Neem plaats in de verschillende zithoekjes en luister naar een zanggroep uit Utrecht. Deze bestaat uit drie Nederlanders. Zij zingen Nederlands- en Engelstalige popmuziek.

THEMA Het thema van dit Vrijheidsfeest 2019 is Vrijheid vertaald naar kunstnijverheid. Verschillende mensen tonen vanuit hun cultuur hun vaardigheden. Zo demonstreert iemand machinaal borduurwerk en een ander maakt sieraden. Denk ook aan een kledingmaakster, een henna demonstratie of ander handwerk. Voor kinderen zijn er een springkussen, spelletjes, stoepkrijt en is het mogelijk om te knutselen.

VRIJHEiD Tijdens Buren ontmoet Culturen werd gevraagd wat vrijheid voor mensen betekent. De antwoorden waren: Leefbaarheid, vrede, mogen zeggen wat ik denk, mezelf mogen zijn, elkaar respecteren, me thuis voelen en me te mogen binden, hart hebben voor elkaar. Dit is wat we vieren. Iedereen is welkom op dit kosteloze feest.