• Bert is er klaar voor om OKEPoP te presenteren, van hoed tot schoenen.

    Irene van Valen

Bert is klaar voor OKEPoP

HOUTEN Hoewel de zon uitbundig schijnt zit Bert van der Horst in de schaduw op het bankje voor zijn huis. Hij houdt van de koelte en leest een boek dat waarschijnlijk binnenkort een plek vindt in de mini bieb die zijn voortuin siert. We verhuizen naar binnen voor een gesprek over OKEPoP en wat hem beweegt.

Irene van Valen

Hoe ontstond OKEPoP? In 1985 woonde ik aan de Odijkseweg. In de verte zagen we de Dom en vrienden en ik speelden in het maisveld. De ouders van mijn vrienden vonden het belangrijk dat kinderen na de basisschool in contact bleven met elkaar en richtten jongerenvereniging OKE op. Elke vrijdagavond organiseerden zij een soos, waar ik als tiener bij kwam en later penningmeester werd. Ik ben nog altijd betrokken. Jongeren bedachten 22 jaar geleden het idee om op Koninginnedag een buitenfestival te organiseren. Het kreeg de naam OKEPoP.

Wat biedt OKEPoP? Nog elk jaar staan we van 12.00 -18.00 uur op Koningsdag bij De Grund met een live band. Op een tweede podium krijgt nieuw talent de ruimte op de Talentstage. Opgeven voor volgend jaar is al mogelijk. Daarnaast vindt men op het terrein picknickplekken en springkussens, er klinkt lounge muziek en is er eten en drinken.

Zijn je kinderen betrokken bij het festival? Wij hebben drie zoons. Echte jongens van 17, 15 en 13. Dat is zo jammer voor mijn vrouw, want zij is gek op shoppen. Nu ga ik af en toe mee wat echt gezellig is. Onze oudste zoon buigt zich liever over zijn computer en houdt zich bezig met creatieve zaken, zoals 3D printing. De jongste twee zijn gamers, zoals veel jongeren. Het verkleint hun wereld terwijl sociale contacten zo belangrijk zijn. Gelukkig maken zij via OKE vrienden en helpen bij OKEPoP met het opbouwen en afbreken en houden toezicht.

Wat maakt OKEPoP nu voor jou bijzonder? Als ICT'er zit techniek me in het bloed. Zo werd ik de man van de techniek. Dit jaar ben ik de presentator en spreek daarmee mijn sociale kant aan. Het is een eer het gezicht van dit festival te zijn. Mijn hoed en jas liggen klaar. Ook houd ik de veiligheid in het oog. We hebben gelukkig nooit problemen gehad, het zou de pret echt bederven.

Het klinkt alsof je daar ervaring mee hebt. Ik was vroeger voetbalscheidsrechter en deed mijn uiterste best, maar het leek nooit goed. Het gedrag rondom het veld verpestte veel. Men zegt alles maar zo. Ik stopte ermee. Eigenlijk ben ik een wereldverbeteraar en wil iets groots doen, maar wie kent de reikwijdte van iets kleins? Ik geef positiviteit door en hoop dat mensen snappen dat wij met elkaar de sfeer maken.

Waar wil jij je sterk voor maken? Ik zou willen dat mensen meer creativiteit tonen. Men verliest zichzelf in computers en gamen en mist daarmee de voldoening van samen bezig zijn. Mijn werk voor OKE biedt kansen en ontmoetingen met anderen. Dat is leuk en zie ik als bijdrage aan de samenleving.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? Sustained is onze vaste huisband. Marie-José van Nuland – de Wit is toetsenist van die band en lerares. Ik zou graag willen weten bij welke band zij in het voorprogramma zou willen spelen.