• Na vijf jaar komt burgemeester Wouter de Jong opnieuw op bezoek.

    Irene van Valen

Al 65 jaar een hecht paar

HOUTEN Afgelopen dinsdag 4 juni waren Hans Warning en Mary Francke 65 jaar getrouwd. Zij werden vereerd met een bezoek van burgemeester Wouter de Jong. ,, We trouwden op 4 juni 1954. Het was toen net zulk mooi weer als nu. We woonden in 's-Heer Hendrikskinderen in Zeeland", vertelde Mary.

Irene van Valen

ONTMOETING Mary is daar geboren, Hans in Bussum, beiden in 1930. Zij ontmoetten elkaar in de Vrije Evangelische gemeente in Bussum. Mary werkte er als kinderverzorgster in het gezin van een gynaecoloog. Ze woonde daar in huis en bezocht één weekend per maand haar moeder in Zeeland. Haar moeder was al jong weduwe. Hans woonde in Bussum en werkte bij de KNSM in Amsterdam. ,,Er was sprake van liefde op het eerste gezicht. Een vriendin van Mary, nu schoonzus, wees me op Mary toen ze aan kwam fietsen. Dat beeld vergeet ik nooit meer."

KINDEREN Na zijn militaire dienstplicht trok Hans in bij het gezin Francke. ,,Ik wilde bij Mary zijn."Na vier jaar verkering te hebben gehad, verloofden zij zich in juni 1952 en trouwden twee jaar later. Zij bleven na hun bruiloft bij Mary's moeder wonen. Mary stopte met werken. Hun eerste dochter, Brigitta, werd geboren in 1956. Na haar kwamen José, Erick en Patrick.

VERDRIET Ruim zes jaar geleden stierf José aan de gevolgen van kanker. Haar lijden was enorm pijnlijk. Een zwarte periode met intens verdriet. Het gemis is nog steeds heftig voor het hele gezin.

Naast vier kinderen, kregen Hans en Mary twaalf kleinkinderen, waarvan acht meisjes en vier jongens en vijf achterkleinkinderen. ,,De zesde is onderweg", klinkt trots.

OPLEIDING Hans volgde een opleiding bij de Politie in Utrecht en was door onregelmatige werktijden soms wel tien dagen weg van huis. Elke dag van Zeeland naar Utrecht reizen was geen optie. ,,Wat mij daarbij als vader het meest pijn deed, was dat ik een vreemde werd voor José. Als ik thuis was, kon ze niet aan me wennen." In 1960 verhuisde het jonge gezin naar Utrecht, waar Hans bij de politie werkzaam werd op de afdeling bijzondere wetten. Hij controleerde onder andere vergunningen in de horeca. Mary deed vrijwilligerswerk in de kerk. Waar mensen hulp nodig hadden, sprong zij bij. Haar moeder kwam enkele keren per jaar een aantal weken naar Utrecht. Hans was ouderling en secretaris van de kerk in Utrecht, waar zij 44 jaar hebben gewoond. Ze kwamen in Houten wonen omdat zij hoorden van nieuwe woningen en rustiger wilden wonen.

HERINNERINGEN ,,Aan onze gezinsvakanties hebben we mooie herinneringen. We bezochten verschillende Europese landen. Samen bezochten we een violist in Canada. Hij woonde tijdens zijn studie een half jaar bij ons in huis. Vrienden, bekenden en familie wisten ons altijd te vinden." Zelfs nu krijgt het paar zo'n vijf dagen in de week bezoek. ,,We missen wel steeds meer mensen van onze leeftijd", stelt Mary vast.

HUWELIJKSGEHEIM Hans vond het maar irritant dat gevraagd werd naar het geheim van hun huwelijk, maar antwoordde toch: ,,We zijn hecht en ouderwets. Je blijft gewoon bij elkaar ook als het moeilijk wordt." Mary vult aan: ,,Het is belangrijk om te vergeven."