• Henk Baas

    Willem van Oppen

Deelnemer in De Kloostergaarde Henk Baas (1917): “Met zijn allen helpen!”

19-10-2019, 19:33 | Lezersnieuws | Chris

“Ik doe mee met project De Kloostergaarde want we moeten het samen doen!” Henk Baas (Schalkwijk, 1917) is stellig: iedereen moet naar zijn mogelijkheden bijdragen aan de energietransitie. Hij doet dat door licht uit te doen waar hij het niet nodig heeft. De thermostaat van de verwarming laag te zetten. En door met drie participaties deel te nemen in de zonnepanelen-installatie van Coöperatie Opgewekt Houten op De Kloostergaarde in Schalkwijk.

Met die installatie wordt groene stroom opgewekt. Deelnemers betalen mee aan de zonnepanelen en krijgen in ruil 15 jaar teruggaaf van energiebelasting. Bijzonder dat iemand die in 1917 geboren is participaties koopt in een project van 15 jaar. Is dat op zo’n leeftijd wel verstandig? “Zeker wel. Ik heb altijd meegedaan, en nu dus ook. En als ik uit de tijd ben, komt er een andere bewoner en die neemt dan gewoon mijn panelen tegen boekwaarde over.”

Henk Baas woont zijn hele leven al in Schalkwijk. Hij begon in de jaren ’30 van de vorige eeuw in de schoenmakerij en deed daar het werk als postbode bij. Na de Tweede Wereldoorlog had hij ook een schoenenzaak met later een filiaal in Houten en werd hij kassier en uiteindelijk directeur van de coöperatieve Raiffeisen-Boerenleenbank Schalkwijk.

Henk Baas heeft alle moderne ontwikkelingen meegemaakt. “Van toen we nog gaslicht hadden hier  tot en met nu zonnepanelen om stroom op te wekken. Nieuwe dingen hebben mijn belangstelling, dus ook wat er nu met het klimaat gebeurt. We moeten zelf zorgen voor onze energievoorziening. Mijn intuïtie zei me dat zonnepanelen op De Kloostergaarde een goede keuze zijn.”

Als geboren Schalkwijker was hij altijd actief in het verenigingsleven. De scouting, de eerste  voetbalvereniging en zwembad De Trip heeft hij mede opgericht. ‘Voor elkaar wat doen’ is ingebakken, ook nu nog op het Eiland. Het coöperatieve van het project past bij hem: “Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor ons aller belang spreekt mij aan. Met zijn allen helpen. Op mijn leeftijd wil ik het goede voorbeeld geven door mee te doen aan De Kloostergaarde!”

Ook meedoen? Kijk op www.opgewekthouten.nl.