• Peter vertelde enthousiast over zijn expedities naar o.a. Spitsbergen en Groenland

    Ben Schippers

Weerman Peters Kuipers Munneke geeft gastcollege over klimaatverandering op College de Heemlanden

16-12-2017, 14:10 | Lezersnieuws | Marleen Biesheuvel

Peter Kuipers Munneke een gastles over klimaatverandering. De inhoud van deze gastles paste naadloos in de lessenreeks "klimaat en landschap" voor leerlingen van College de Heemlanden uit atheneum 4 en havo 4 met aardrijkskunde in hun pakket.

Na een inleidende presentatie over klimaatveranderingen in het verre verleden, vertelde Peter enthousiast over zijn expedities naar Spitsbergen, Groenland en Antarctica. Daarbij maakte hij gebruik van schitterend filmmateriaal. Vervolgens werd een link gelegd naar de oorzaken en gevolgen van die veranderingen voor het heden en de nabije toekomst. De weerman en klimaatwetenschapper was erg te spreken over de kwaliteit van de vragen die de leerlingen hadden voorbereid. Tenslotte vond een debat plaats naar aanleiding van de stelling dat het bestaan van natuurlijke variaties in het klimaat zo vanzelfsprekend zijn dat menselijke inspanningen om de wereldwijde opwarming tegen te gaan in feite weinig of geen zin hebben.

De leerlingen vonden het top om Peter op school te hebben voor deze les. Ze hebben veel kennis opgedaan om in het vervolg bij discussies over klimaatverandering met argumenten een weloverwogen mening te kunnen geven.