waardering bokalen uitgereikt in de week van de scheidsrechter

11-10-2018, 18:02 | Lezersnieuws | Evert

Op dinsdagavond 9 oktober  ontvingen drie FC DELTA SPORTS’95 (jeugd)scheidsrechters de Jeroen Manschot bokaal voor het seizoen 2017 / 2018. Een bijzondere jaarlijkse waarderingsprijs van de vereniging, dat al sinds 2007 wordt uitgereikt. Een traditie vanuit de scheidsrechtercommissie dat daarmee een aantal leden in het zonnetje wil zetten en het belang van goede arbitrage onderstreept. Eredivisie scheidsrechter Jeroen Manschot, waarna de prijs is vernoemd en lid van de scheidsrechtercommissie,  reikte de bokalen uit.

 

Leergierig

Joep de Boer, 15 jaar, fronste zijn wenkbrauwen en keek gelijktijdig vragend om zich heen toen gezegd werd; Joep, kom maar naar voren, want de Jeroen Manschot Talentbokaal is voor jou. De Boer: “ik dacht eerst is er nog een Joep? Dit had ik even niet zien aankomen”. Commissielid Rimco Viejou onderbouwde de uitleg van de gemaakte keuze. Joep blonk in de paar jaar dat hij actief was uit in enthousiasme bij het begeleiden van jeugdwedstrijden. Hij toonde veel leergierigheid en zette feedback om in zichtbaar lerend gedrag om zich daarmee verder te ontwikkelen. “Dat ik dit mag ontvangen,  is ook de verdienste van mijn wekelijkse begeleiders” vertelde de Boer glimlachend.  Want zij helpen mij immers beter te maken”.

 

Gewenste uitstraling

De Jeroen Manschot Jeugdbokaal ging naar de 16 jarige Arthur Hoogerbrug. “Wat leuk, dat ik die mag ontvangen ” was zijn eerste reactie. Volgens Viejou was ook deze keuze unaniem. Arthur gaf al snel aan dat het begeleiden van jeugdwedstrijden leuk was. Zelfs zo leuk dat hij zich aanmeldde voor de opleiding tot KNVB clubscheidsrechter. Die sloot hij met vlag en wimpel af in 2017. Een veel gehoorde ja maar .... reactie gaf hij nooit. Hij neemt feedback op zoals het bedoeld was en ging er een week later mee aan de slag. Ook het feit  dat er alleen maar positieve geluiden van leiders en bezoekende teams kwamen over zijn begeleiding was voor de commissie niet meer dan een bevestiging van eigen waarneming.  Hij bleef gewoon zichzelf en gaf daarmee al een gewenste uitstraling van een volwassen scheidsrechter. Dat is al een prestatie van formaat. De brede lach op zijn gezicht bij de uitreiking was een duidelijke weergave van zijn beleving. Arthur; “hier ben ik echt blij mee”. 

 

Diploma

De Jeroen Manschot Seniorenbokaal ontving de 38 jarige Gerben Koopmans. Net als voor de andere bokaal winnaars gold was ook voor hem een unanieme keuze. Volgens Viejou was het juist ook bijzonder dat hij hierbij ook aanwezig was . Voor de eerste keer aanwezig  op de bokalenavond en gelijk ook met de bokaal terug naar huis rijden. Koopmans moest er hard om lachen. De keuze was vooral geënt op de wijze waarop hij de wedstrijden in goede banen bleef leiden. Wat een tegenstander vaak niet wist was dat de meeste trucjes om te misleiden voor hem al oud nieuws  waren vanuit zijn eigen jarenlange ervaring als voetballer. Koopmans; gewoon vooraf afspreken wat ik wilde, en dan elkaar aanspreken als men over de scheef ging. Zijn interesse in beter worden resulteerde al snel in het behalen van het KNVB clubscheidsrechter diploma. Hij schoof daarna moeiteloos door van jeugd naar senioren. Door een blessure waardoor hij niet kon voetballen presteerde hij het veelvuldig om twee wedstrijden op één dag te fluiten.  Alle redenen voor een bokaal dus. Koopmans:  “wat zullen ze straks lachen thuis als ik trots met mijn bokaal binnen kom stappen”. .Manschot: besloot de zeer druk bezochte bijeenkomst, waar ook het onderwerp “weerbaarheid op het veld” besproken werd, af  door te zeggen trots te zijn op zoveel enthousiaste fluitende leden bij de club. Daarbij is het een hele eer om bokalen uit te reiken die jouw naam dragen,  maar vooral “ere wie ere toekomt in de week van de scheidsrechter.

 

Foto Deltasports ‘95; de bokaal winnaars vlnr ; Arthur Hoogerbrug, Gerben Koopmans, Jeroen Manschot en Joep de Boer.