• Monoloog 'mijn demente vader en ik

    Danny van der Bree
  • Het gebroken Licht van Troost

    'Danny van der Bree

Theatergroep Splinter bracht thema 'dementie' met een lach en een traan

11-02-2018, 21:27 | Lezersnieuws | Theatergroep


Twee uitverkochte zalen genoten afgelopen weekend van 'Het gebroken licht van Troost', een eenakter geschreven door Aris Bremer. In een intieme setting waande de bezoeker zich in de huiskamer van Ali en Maarten de Bok. 
Het stuk werd vooraf gegaan door de monoloog 'Mijn demente vader en ik', geschreven door Monique Selij. Een uitstekende keuze, want zo werd het publiek direct door de vertolkers Marianne van den Hoven en Myrthe de Jong in het stuk gezogen.
Lex Klaver maakte grote indruk als de dementerende Maarten de Bok. Zijn geloofwaardig spel maakte dat de stilte in het publiek langzaam overging in een voorzichtige lach, maar ook dat de tranen regelmatig vloeiden.
Het contrast tussen de nuchtere Greet (uitstekend neergezet door Jacqueline Stenekes) en de ontkennende felle Lara (Valentine Geluk) was voor velen zeer herkenbaar. De wens van Ali (Margreet Ausems) om haar man zo lang mogelijk bij haar te houden werd als zeer ontroerend ervaren. 
Het thema werd nog geruime tijd nabesproken door het publiek en dan blijkt maar weer hoeveel mensen met deze ziekte te maken hebben.
Het stuk leent zich uitstekend om bewustwording te creëren bij familie, (leerling)verzorgenden en anderen die te maken hebben met dit thema. Theatergroep Splinter staat ervoor open om dit stuk op locatie en in besloten setting te spelen. Meer informatie hierover via de mail: info@theatergroep-Splinter.nl