• Vlinderloop langs Amsterdam Rijnkanaal

    Henk Hofman

Nieuw parcoursrecord bij 241ste Vlinderloop in Houten

13-11-2017, 15:40 | Lezersnieuws | Loopgroep Houten

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Hardloopliefhebbers uit Houten én wijde omgeving konden van start voor al weer de 241ste Run2Day Vlinderloop. Een prestatieloop die al meer dan 25 jaar georganiseerd wordt door de Loopgroep Houten.

Het is de ochtend van de tweede zaterdag van de maand en op het sportterrein aan de Hefbrug heerst een gezellige drukte. Lopers doen, voorafgaand aan hun prestatieloop door het buitengebied van Houten, hun warming-up. Ieder gaat voor haar of zijn afstand naar keuze: 5,2 km; 11,1 km; 15,2 km of de halve marathon: 21,1 km. Als om 11.30 uur het startschot klinkt, gaan maar liefst 107 enthousiaste lopers op weg.

Bij de Vlinderloop zie je geen camera's die alles registreren, geen massa's publiek langs de kant en geen bekende namen die de aandacht moeten trekken. De kracht van de Vlinderloop is juist dat iedere loper in zijn eigen tempo, zijn eigen race kan lopen. Er is geen enkele druk, want het gaat niet om het winnen en de sfeer is gemoedelijk.

Vraag je deelnemers wat hen naar de Vlinderloop brengt, dan is dat vooral de mogelijkheid om in een goed georganiseerd loopevenement lekker ontspannen te kunnen lopen. En degenen die doelgericht trainen, kunnen zichzelf testen.

De oudste deelnemer vandaag is maar liefst 75 jaar en de jongste 12 jaar. Loopsters en lopers komen overal vandaan: Groningen, Eindhoven, Zeewolde en Arnhem en natuurlijk velen uit Houten en omgeving.

Toch was zaterdag een bijzondere Vlinderloop, het oude parcoursrecord op de 11,1 km bij de dames is maar liefst door twee loopsters verpulverd en hoe... Het oude record stond al 14 jaar op 50.05 minuten en is met meer dan 6 minuten verbeterd. Lesley Klaasen uit De Bilt had als finishtijd 43.48 minuten en Charlotte Marijn uit Houten liep de afstand in 46.11 minuten. Lesley behoorde enige tijd geleden tot de Nederlands toploopsters. Zij heeft diverse Nederlandse titels op zak en een 5de plaats op het EK onder de 23 jaar op de 5km. Nu ze een hardlopende moeder is, doet ze het wat ´rustiger´ aan.

Langzaam of snel, het maakt niet uit; wat telt is de eigen prestatie. En ook als je alleen maar hebt meegedaan voor de gezelligheid, het is altijd leuk dat je de uitslagen via de website van Loopgroep Houten terug kunt zien. Wil je uitgebreidere informatie over de maandelijkse Vlinderloop óf vrijblijvend een keer mee trainen met de Loopgroep Houten kijk dan op: www.loopgroephouten.nl.

De volgende Vlinderloop staat gepland op zaterdag 9 december.