• De liniewandeling bij Schalkwijk voert langs een historisch Inundatiekanaal

    Lourens Vellinga

Lopen langs linies: wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Schalkwijk en Vechten

14-01-2018, 14:40 | Lezersnieuws | Lourens Vellinga

Op vrijdag 12 januari verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids 'Lopen langs linies'. Deze gids voert de cultuurhistorisch geïnteresseerde wandelaar langs 9 waterlinies van Nederland, waaronder de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit een strook polderland van ongeveer 5 km breedte tussen Muiden aan de voormalige Zuiderzee en de Biesbosch in Brabant. Het gebied was ca. 85 km lang en kon bij oorlogsdreiging met behulp van een ingenieus waterhuishoudkundig stelsel 40 tot 50 cm onder water gezet worden om het machtige en rijke Holland te beschermen tegen de vijand, die als altijd vanuit het (zuid)oosten werd verwacht. Op advies van Cornelis Krayenhoff, toenmalig minister van Oorlog, besloot Koning Willem I om de stad Utrecht binnen de linie te brengen.

In de nieuwe wandelgids 'Lopen langs linies' van auteurs Rutger Burgers en Rob Wolfs staan 13 routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland. Twee wandelingen geven de wandelaar een goede indruk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een wandeling rondom de Forten Rhijnauwen en Vechten laat de werken zien die de hoger gelegen Houtense Vlakte moesten verdedigen. Deze wandeling valt prima te combineren met een bezoek aan het Waterliniemuseum (waar sinds 1 januari de Museumkaart geldig is). Een andere wandeling gaat dwars door het Linielandschap rondom Schalkwijk en laat zien hoe de inundatie van de polder in zijn werk ging.

De wandelgids bevat een 13-tal routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland.

De wandelgids is voor € 14,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig www.gegarandeerdonregelmatig.nl