• Mieke Bachofner-Kouwenhoven, Jan Matthys en Noor de Wilde de Ligny

    Charlotte Bouman

Filmregisseur Jan Matthys (Vele Hemels) special guest Filmfestival Houten

01-12-2017, 12:31 | Lezersnieuws | Marieke Wiersma

De allereerste editie van Filmfestival Houten wordt op vrijdag 15 december geopend met de verfilming van het bekende boek van Griet Op de Beeck 'Vele Hemels Boven de Zevende'. Jan Matthys, de regisseur van de film is op vrijdag aanwezig als Special Guest.

Na afloop van de film beantwoordt alle vragen van het publiek tijdens een Meet & Greet. Mieke Bachofner-Kouwenhoven (programmeursteam Film Aan de Slinger) en Noor de Wilde de Ligny (stagiaire Filmfestival) spraken hem in Amsterdam over de totstandkoming van de film.

"Ik ga dood als ik niet degene ben die jouw film mag maken!" aldus Jan Matthys op de stoep bij Griet Op de Beeck. Na het lezen van de eerste paar pagina's wist hij dat hij het boek wilde verfilmen.

In hoeverre is Griet Op de Beeck, ze schreef het scenario van de film, nog meer betrokken geweest bij het maken van de film?

"Het maakproces van de film is een persoonlijke groei geweest. Griet heeft mij met haar roman en ontmoetingen wakker geschud. Zo heeft ze me laten inzien naar mezelf te kijken. Daar gaat de film vervolgens ook over."

De essentie van de film is: Durven en willen kijken naar wat er echt aan de hand is… U gaat met deze film wel wat mensen wakker schudden. Hoe ziet u dat zelf?

"Ik heb deze film niet als iets activistisch bedoeld, maar ik vind wel dat men meer moet kijken naar wat er daadwerkelijk is. Zo adviseer ik niemand weg te lopen of het er niet over te hebben. Eén op de vier mensen in Europa is niet gelukkig met het leven dat ze lijden. Zo vind ik het knap dat Griet hierover durft te schrijven, over datgene wat iedereen eigenlijk denkt. Als we er nou eens met zijn allen er vanuit gaan dat het leven een geschenk is."

Griet Op de Beeck vertelde in een interview dat het jouw eerste film is geworden en dat ze blij en trots is op het resultaat. Hoe heeft u het zelf ervaren?

"Na het maken van de film heb ik een aantal ontdekkingen gedaan, waardoor het absoluut naar meer smaakt. Zo vind ik het erg bijzonder dat mensen speciaal naar jouw film komen in een donkere ruimte. Ik hoop dat op het moment wanneer de mensen uit de cinema komen er over durven te praten en vooral naar zichzelf durven te kijken. Ik zeg altijd 'samen' want ik hoop dat mensen dat niet alleen hoeven te doen."

De film 'Vele Hemels Boven de Zevende' is twee keer te zien tijdens Filmfestival Houten, als openingsfilm op vrijdag 15 december en op zaterdag 16 december om 14.30 uur. www.filmfestivalhouten.nl