• Eerste boek Buurtgezinnen.nl

    Jeroen Pater

Eerst boek van Buurtgezinnen uitgereikt

09-07-2018, 15:22 | Lezersnieuws | Marijke

Buurtgezinnen.nl presenteert vol trots het eerste boek ‘Opvoeden doen we samen’. Dit boek bevat tien aanstekelijke verhalen uit de dagelijkse praktijk. Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Op een laagdrempelige, gelijkwaardige, alledaagse wijze krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Buurtgezinnen.nl is sinds maart 2017 ook actief in gemeente Houten.

Op 6 juli overhandigde Marijke van Tiggelen, coördinator in Houten, een ingepakt exemplaar aan Jana Smith, wethouder gezondheidszorg, welzijn en jeugd.

In tien verhalen vertellen vraag- en steungezinnen over wat het hen brengt om met Buurtgezinnen mee te doen, maar ook welke dilemma’s en uitdagingen zij tegenkomen. Het boekje is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Oranje Fonds dat Buurtgezinnen.nl in 2017 beloonde met een Appeltje van Oranje. In het voorwoord komt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan het woord: “Door Buurtgezinnen wordt het leven van veel kinderen en hun ouders een beetje aangenamer, waardoor een fijne kindertijd en een goed toekomstperspectief ook voor hen is weggelegd.”

Het boekje is geschreven door schrijver en coördinator Buurtgezinnen.nl in IJsselstein Margret van Paassen. Elize Lam, senior onderzoeker bij het Lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede verzorgde een nabeschouwing. “Buurtgezinnen bemiddelt niet alleen tussen vraag en aanbod van informele steun, maar verbindt ook sociale klassen, door het koppelen van gezinnen uit allerlei lagen van de bevolking.”

Nu, ruim drie jaar na de oprichting, is Buurtgezinnen.nl actief in meer dan 30 gemeenten en is voor meer dan 350 gezinnen in zwaar weer een steungezin gevonden. Hierbij zijn 600 kinderen betrokken. Inmiddels zijn er dus ruim 700 gezinnen actief bij Buurtgezinnen (als vraag- of als steungezin). Meer weten? Ga naar www.buurtgezinnen.nl