• Speelbos Nieuw Wulven

    Marijke van Eijkeren

De teloorgang van Nieuw Wulven

07-06-2018, 09:55 | Lezersnieuws | Marijke

Toen ik drieëndertig jaar geleden aan de rand van Houten kwam wonen hoorde ik in het voorjaar de leeuwerik, de grutto’s, de kieviten en de scholeksters. Ik zag de gevechten tussen buizerd en boomvalk en regelmatig reeën.

Toen kwam Nieuw Wulven. In ongelooflijk korte tijd maakte het weiland en de populierenbosjes plaats voor een prachtig stuk nieuwe natuur bedoeld voor extensieve recreatie en natuur op loop- en fietsafstand van de stad. De boomvalk kwam niet terug, de weidevogels zijn sowieso uit het landschap verdwenen. De reeën en de buizerd lieten zich wel weer zien en heel veel bijzondere riet- en zangvogeltjes. Ik geniet van het vogelkoor en de koekoek die zich dit jaar uitbundig laat horen.

Natuurliefhebbers, sporters en gezinnen genieten van het bos. Kinderen kunnen er spelen  met alles wat de natuur te bieden heeft. Ouders hebben geen last van kinderen die zeuren om een ijsje, picknicken in de natuur blijkt nog altijd een bijzondere belevenis te zijn. De opzet van Nieuw Wulven is geslaagd: een prachtige groene zone op fietsafstand van omliggende gemeentes en een prima evenwicht tussen natuur en recreatie.

Maar dat blijkt niet voldoende. Het moet aantrekkelijk worden voor een doelgroep waar het bos niet voor is neergezet: recreanten die een restaurant willen en er met de auto willen komen. In kwetsbare natuur komen een hindernisbaan, een hoog klimbos en miniklimbos. In plaats van dammetjes bouwen met modder en boomstammetjes gaan kinderen straks vlotten bouwen van plastic vaten. Om dit alles mogelijk te maken investeert Fietststad 2018 Houten in een toegangsweg vanaf de rondweg en een parkeerplaats voor 100 auto’s direct achter de wijk De Velden. Daarmee stimuleert Houten de bezoekers om met de auto te komen en verspeelt zijn goede naam in binnen- en buitenland. Het levert onveilige situaties op en is in strijd is met allerlei beleidsplannen.

Straks kijk ik vanuit mijn slaapkamerraam uit op een autoweg en hoor ik ’s avonds laat ketende jongeren. Op een mooie lentedag achter in mijn tuin kan ik genieten van het geluid van auto’s die het vogelkoor overstemmen en schrik ik op van piepende remmen.

Officieel is er nog niets beslist. Maar welke argumenten en alternatieven je ook aanvoert; ze worden niet serieus genomen. Dit hebben we bedacht en zo gaat het gebeuren, het nieuwe college ten spijt. Alleen een meerderheid in de raad kan dit plan nog tegenhouden.