• op bezoek bij de ecowijk

    Marcel van Gooswilligen

D66 zet Ecowijk Houten in het zonnetje

22-05-2016, 14:00 | Lezersnieuws | Marcel van Gooswilligen

In Houten wordt een ecowijk gebouwd met 36 woningen en een buurthuis. De wijk ligt in 'Het Hout' en is ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De huizen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd. Het liefst leveren ze energie op in plaats van dat ze energie vragen. Er worden materialen gebruikt die lang mee kunnen en milieuvriendelijk zijn. In het middenterrein is een grote ruimte die zo groen mogelijk ingericht gaat worden met een gezamenlijke tuin. Bestaande en nieuwe inwoners werken met veel enthousiasme samen aan dit mooie project. Reden voor D66 om de Ecowijk in het zonnetje te zetten tijdens de duurzame fietsdriedaagse: een driedaagse fietstocht ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van D66.

Annieke Spijker en Frank Kroeze waren zaterdagochtend namens de bewoners aanwezig om te vertellen hoe dit initiatief tot stand is gekomen en welke hobbels de afgelopen jaren zijn genomen om er een succes van te maken. Hun aanstekelijk enthousiasme leidde tot veel vragen van de aanwezigen. D66 wethouder in Houten Michiel van Liere vertelde hoe de gemeente dit initiatief ondersteunt. De gemeente geeft inwoners vooral de ruimte om zaken op hun eigen manier te organiseren. De gemeente helpt daarbij door als klankbord op te treden en te adviseren over de juiste toepassing van regels.

Aan het einde van de bijeenkomst verraste Provinciale Statenlid voor D66, Ayla Schneiders, de vertegenwoordigers van het project met een blijk van waardering. Ayla benoemde hen tot "Lokale Helden" omdat op basis van particulier initiatief duurzame woningbouw tot stand is gekomen. Een prachtig resultaat waar de initiatiefnemers trots op kunnen zijn.