Bezuinigingen in de Gezondheidszorg?

19-06-2019, 18:06 | Lezersnieuws | Jolanda

Twee weken geleden werd ons inmiddels klein en lichtgewicht Moedertje van 80 jaar oud ziek. De dokterspost werd gebeld en ze waren snel aanwezig. De arts constateerde een longontsteking en ze schreef antibiotica voor.

Onze vader, ook 81, moest er laat op de avond nog voor zorgen dat dit er zo snel mogelijk kwam. Hij ging op pad naar Utrecht omdat in Houten geen apothekerspost meer open was. Na veel zoeken was het adres in Utrecht gevonden en wat een opluchting: de kuur kon beginnen.

 

Na een week antibiotica ging het nog steeds niets beter: onze moeder werd alleen maar benauwder. Dus daarom haar huisarts gebeld. Deze lieve dokter kwam en vertelde haar dat ze zo spoedig mogelijk naar het UMCU moest. Dat gebeurde met een ambulance om 3 uur s middags. Daar werd ze onderzocht op de spoedeisende eerste hulp en vertelden ze haar dat ze opgenomen moest worden en een infuus met andere antibiotica kreeg.

Helaas was er in het UMCU op de longafdeling geen bed meer vrij. Er werd met man en macht gezocht naar een plek waar ze terecht kon. Dat bleek uiteindelijk het Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn te zijn. De bestelde ambulance rond 9 uur ‘s avonds bleek niet geschikt, dus nog een uur wachten op een Ambulance geschikt voor een A ritje.

 

Uiteindelijk werd ze om 10 uur ‘s avonds vervoerd naar weer de spoedeisende hulp van het Antonius Ziekenhuis, hier weer een intake voor de doodzieke moeder, en uiteindelijk vanwege dienstwissel op de longafdeling pas om half twee ‘s nachts een bed voor haar op de afdeling.

 

Gevolgen van bezuinigingen? Geen apothekerspost in Houten ‘s nachts, beddentekorten, extra medische overdracht en telefonades, extra ambulancerit?

Dit kan toch niet in Nederland: ‘s middags om 3 uur met spoed naar het ziekenhuis en pas om half 2 ‘s nachts in een ziekenhuisbed?


 

Jolanda Rouwen

Houten