Alstublieft, geen 4e container

19-08-2016, 09:51 | Lezersnieuws | Dick Koenis

De proef in De Bermen en De Akker is bijna afgerond, dit jaar valt - waarschijnlijk - een positief besluit over het invoeren van een 4e kliko voor plastic en ander afval wat wij nu in een grote plastic zak doen. Zet er uw vraagtekens bij! We laten ons toch niet tussen afval containers inbouwen? We doen toch liever iets substantieels als het om gemeenschappelijk geld gaat?

En we hebben een punt, let op:

A.L.Snijders (columnist VPRO gids) hoort hoogleraar Afval Universiteit Delft Peter Rem niet mee doet aan afvalscheiding in zijn gemeente. Afval scheiding van de burger is nauwelijks van betekenis. De industrie staat voor 92% van het afval dat niet gescheiden wordt.

Hoogleraar Henriette Prast aan de universiteit van Tilburg tekent in haar column in Magazine Eigen Huis op dat afval tegenwoordig perfect gescheiden kan worden door de afvalverwerker. Dat afvalscheiding aan de bron uit milieu-oogpunt dus helemaal niet nodig is. En verder: dat afval Big Business is, dat burgers in de nabije toekomst misschien wel betaald gaan worden voor afval: hoe meer, hoe liever, en het mag ongescheiden.

Voordat we nu kiezen voor een vierde container in de tuin, mogen we dus een afweging verwachten op deze punten van niet de minsten.

Volgens mij is afvalscheiding door de burger een vreemd stokpaardje. Immers de bijdrage in afvalverwerking van de burger is niet van betekenis en morgen helemaal achterhaald. En ik intussen maar aankijken tegen die oerlelijke containers die maar weer een plaatsje moeten vinden.

Ik stel voor: stop met die onzin. Laten we beginnen met zuinig om te gaan met de grondstoffen door niet niet honderden nieuwe containers aan te schaffen. En om hoeveel geld gaat het niet? Daar is vast een betere bestemming voor.

Dick Koenis