• De verplaatste kazemat op 3 maart 2017

    Christ Essens
  • Opgravingen langs het Lekkanaal

    Harry Koppelrath

Westrand Eiland van Schalkwijk in dorpsmuseum van Schalkwijk en Tull en 't Waal

22-04-2017, 09:00 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 30 april 2017, 11:00 tot 16:00

Locatie:

Provincialeweg 70, Schalkwijk
Museum Dijkmagazijn De Heul
Schalkwijk

Op zondag 30 april 2017 is Museum Dijkmagazijn De Heul aan de Provincialeweg 70 in Schalkwijk geopend van 11 tot 4 uur. Bij de tentoonstelling "Randen van het Eiland van Schalkwijk" is er deze keer speciale aandacht voor de westrand van het Eiland. Daar wordt nu de derde kolk van de Beatrixsluis gebouwd. Dat levert veel aandacht voor de oude en recente historie van de omgeving op.

De Beatrixsluis en het Lekkanaal zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd. Wegens de aanwezigheid van de Nieuwe Hollandse Waterlinie moeten er kazematten gebouwd worden. Over de toekomstige Amsterdam Rijnanaal werd de Plofsluis gebouwd.

En vergeet ook het sluisje van het Lekkanaal naar de Schalkwijkse Wetering niet voor het vrachtverkeer naar Schalkwijk.

Kazematten en sluisje moeten nu verplaatst worden om de nominatie voor de Unesco Werelderfgoedlijst van de Waterlinie te behouden.

De geschiedenis van het gebied is echter veel ouder. Bij opgravingen kwamen er ook resten van zo'n 10.000 jaar oud naar boven.

In de tentoonstelling zijn foto's en plattegronden te zien. Onder andere van de kazemat Vreeswijk Oost, voor, tijdens en na de verplaatsing.