• GroenLinks Houten

Vuurwerk

De eerste maand van het jaar zit er alweer bijna op, Blue Monday is (gelukkig) voorbij en ik heb genoten van de prachtige bloedmaan. Toch wil ik nog terugblikken op de jaarwisseling: GroenLinks ontving namelijk een recordaantal meldingen (142) op het Meldpunt Vuurwerkoverlast. En dat terwijl velen van ons het gevoel hadden dat de overlast juist minder was. De verhalen die we kregen op het meldpunt waren persoonlijk en soms schrijnend. Veel mensen namen de moeite om hun verhaal te delen, hopend op verandering.

Geen onderwerp lijkt zo explosief als vuurwerk. Zo waren op Facebook de reacties over het meldpunt pittiger dan voorgaande jaren. Tegelijkertijd gaf een groeiende groep mensen aan vuurwerk echt niet meer te willen. De verdeeldheid is groot. Ik vind dat, als volksvertegenwoordiger, best lastig. Hoe ga ik daar mee om?

Ik wil dat Oud en Nieuw een fijn feest is voor iedereen. Een feest waar mensen kunnen genieten van vuurwerk. En een feest waar ook rekening wordt gehouden met mensen en dieren die lijden onder vuurwerk. Dat moet toch kunnen?

GroenLinks juicht daarom de vuurwerkvrije zones toe en roept de gemeente op om beter te handhaven op de regels die er zijn. Daarnaast pleiten we ook al jaren voor een centrale vuurwerkshow in Houten, een plek waar Houtenaren samen kunnen komen en kunnen genieten van muziek, lekker eten en mooi vuurwerk. En waar mensen met elke mening elkaar kunnen ontmoeten. Ziet u dit ook als een goede oplossing? Of heeft u een beter idee? Ik hoor het graag via djimmink@groenlinks.nl!

David Jimmink

GroenLinks Houten