• Gerard Zandbergen, ITH

    Marjolein Thijse

Uitsluiten!

Na de juichende verhalen van het CDA en de ChristenUnie over de coalitieonderhandelingen, is het tijd voor een tegengeluid. Deze partijen vergeten gemakshalve maar even hoe het gegaan is direct na de verkiezingen, waarbij een grote partij als ITH schaamteloos werd uitgesloten!

De uitslag van de raadsverkiezingen op 21 maart was glashelder. CDA, GroenLinks en ITH waren de drie enige winnaars en waren met elk 5 zetels ook de grootsten. 15 zetels was ook een meerderheid in de raad. De kiezer reikte als het ware op een presenteerblaadje de nieuwe coalitie aan. Een coalitie van CDA, GroenLinks en ITH. Maar het liep anders. Opnieuw werd ITH en haar trouw electoraat uitgesloten en hoe?

Na drie weken onderhandelen met ITH wilden CDA en GroenLinks ook nog met andere partijen spreken. ITH moest dit afwachten. Wat schetst dan je verbazing? Binnen een dag hadden CDA en GroenLinks een akkoord met de VVD. Binnen een dag! En ITH werd de deur gewezen. Hoe geloofwaardig is dit? Hoe ontgoocheld voel je je dan?

ChristenUnie kon als vierde partij aanschuiven om voor een meerderheid te zorgen. Met PvdA, SGP en Houten Anders werd helemaal niet meer verder gesproken, terwijl de PvdA toch acht jaar lang trouw bondgenoot van het CDA is geweest.

ITH heeft GroenLinks leren kennen als een partij met twee gezichten. Eén van voor de verkiezingen en één van na de verkiezingen. Trokken GroenLinks en ITH als oppositiepartijen de afgelopen vier jaar vaak samen met elkaar op, tijdens de onderhandelingen was daar weinig meer van over. De wethouder van GroenLinks zit nu in het college met dezelfde VVD-wethouder, tegen wie zij vier maanden voor de verkiezingen met de gehele oppositie nog een motie van afkeuring had ingediend!

Gerard Zandbergen, fractievoorzitter ITH