• David Jimmink GroenLinks Houten

    Marjolein Thijse

Leve het Oude Dorp

Raadspraat

Leve het Oude Dorp

Toen ik jong was fietste ik bijna elke maand met mijn moeder naar Houten. De eerste nieuwe wijken waren toen net in aanbouw, en na vele kilometers mais en graan (in mijn kinderwaarneming) kwamen we uit bij de ijssalon in het Oude Dorp. Dat was toen nog een rustig plein, met wat kleine winkels en gelegenheden om de innerlijke mens te versterken.

Inmiddels, 40 jaar later, is dit plein nog even levendig en sfeervol als toen ik er met kinderogen naar keek. Het is wel drukker inmiddels, met mensen die (al dan niet met de auto) op weg zijn naar winkel, terras of een van de andere voorzieningen in het Oude Dorp. Dat is de gemeente ook opgevallen, en daarom wordt nu de visie op het Oude Dorp herijkt (zoals dat zo mooi heet in beleidsjargon).

Met de blik van het jaar 2019 heeft GroenLinks (en velen met ons) de wens om het Plein autoluw of autovrij te maken. Er zijn nu meer mensen, en om die allemaal van het prachtige plein te kunnen laten genieten is het nodig om de verkeersbelasting te verminderen. Ook spannend zijn vragen als: "Hoe kunnen we het Oude Dorp vergroenen en ontstenen?", en "Wat gaan we doen met de locaties 'Van Harte School' en 'De Grund' ?".

Het komende halfjaar organiseert de gemeente inspraak, om iedereen die ons mooiste en oudste deel van Houten een warm hart toedraagt de kans te geven de stem te laten horen. GroenLinks hoopt dat hier veel mensen aan meedoen, want het Oude Dorp is van alle Houtenaren.

Meer informatie over hoe u mee kunt praten is te vinden op de website van de gemeente Houten (o.a. de "Startnotitie"). Het Ronde-Tafelgesprek is op 9 april en raadsbehandeling op 7 mei. We hopen van u te horen!

David Jimmink,
GroenLinks