• Griëtte Vonck

    ChristenUnie Houten
  • Griëtte Vonck

    ChristenUnie Houten

Je mag alles worden, behalve ongelukkig....Eh?

In een ooghoek las ik de zin op een pamflet bij het Kinderdagverblijf van mijn dochter. Waar de uitnodiging voor was is me ontgaan. Maar de zin bleef me bij. Later ontdekte ik dat het uit een gedicht van Erik Menkveld komt; Je mag alles worden (….) behalve ongelukkig. Beloofd?

Volgens de bekende Vlaamse psychiater Dirk de Wachter is het 'de ziekte van deze tijd' dat ons leven vooral leuk moet zijn. Een 'ziekte' die heel wat kost; vaker dan ooit gaan mensen naar de psycholoog en psychiater. Ten opzichte van het al hoge landelijke gemiddelde van 366 GGZ gebruikers per 10.000 inwoners, gaat Houten daar met 401 nog eens extra boven uit. Misschien wel omdat we het in Houten bovengemiddeld goed hebben.

In ieder mens lijkt een drang te liggen om het altijd nog beter te krijgen. En dan is er de onmacht als dat niet lukt. Volgens De Wachter worden veel van de depressies en moeheid veroorzaakt door de onmogelijke drang naar geluk, terwijl we voortdurend tegen grenzen aanlopen.

Het is mij niet vreemd. Persoonlijk niet, en ook niet in wat ik om me heen zie. Mijn onmacht, mijn ongeluk in de ogen kijken en me realiseren dat ik het leven nu eenmaal niet in de hand heb. Het helpt mij de kleine dingen te zien. De prachtige bloesembomen als ik in de regen door Houten fiets, de glimlach van de caissière als mijn dochter in háár tempo de boodschappen op de band legt, de schitterende zon die achter het hospice verdwijnt.

We hebben elkaar nodig. Om onze kleine verdrietjes en ongelukkigheden met elkaar te delen. Om van elkaar te horen: je mag alles ervaren, ook je ongelukkigheid. OK?

Griëtte Vonck
Raadslid ChristenUnie Houten