• Marjan Boonzaaijer

Ik wens u een gezond Houten toe!

Ruim 15 jaar geleden kwam ik met ons toen nog jonge gezin in Houten wonen. Ik realiseerde mij al snel dat Houten een bijzondere gemeente is met mooie fietspaden en ruim opgezette groene wijken die uitnodigen tot wandelen, sporten en een praatje. Kortom een omgeving waarin je je thuis voelt en verleidt wordt tot een gezonde leefstijl.

Ik zie dat we het redelijk goed doen in Houten: we hebben minder overgewicht, roken minder en bewegen meer dan in de rest van Nederland. Maar kunnen we achterover leunen? Wat mij betreft niet! Nog steeds is ruim 43% van de Houtense inwoners te zwaar, beweegt ruim 37 % te weinig en rookt 12% van onze inwoners.

Jong geleerd is oud gedaan. Een gezonde jeugd begint bij de omgeving van het kind. De mooie initiatieven die Houten al kent, zoals bijv. Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), moeten we zeker doorzetten.

Als we op meerdere fronten samenwerken, heeft dit meer effect op een gezonde leefstijl. Schooltuinen samen met voedingsonderwijs stimuleert de consumptie van groente en fruit bij kinderen. Een gezond aanbod in sportkantines, scholen en kinderdagverblijven maakt het gemakkelijker om een gezonde keuze te maken. Goed bewegingsonderwijs op school en aantrekkelijke buitenspeelplekken stimuleert een actieve leefstijl. Een rookvrije omgeving vermindert de kans dat onze kinderen later ook gaan roken.

Als gemeente kunnen we grote invloed hebben op een gezonde leefstijl. Met nieuwe wetgeving (de Omgevingswet) krijgt de gemeente meer bevoegdheden voor het gezonder maken van de publieke ruimte. Als raadslid voor D66 Houten wil ik mij hier sterk voor maken. Zodat Houten nog gezonder wordt.

Lijkt het u leuk om hierover mee te denken? Ik hoor het graag via marjan@d66houten.nl !

Marjan Boonzaaijer, raadslid D66 Houten