• SGP Houten

Iederéén betrekken

Politiek anno 2018 veronderstelt grote betrokkenheid van inwoners. We willen het immers allemaal samen gaan doen. Niet meer alles bedenken vanuit het Onderdoor, maar samen met u, mede-Houtenaar. Terecht zet het nieuwe college hier ook weer flink op in. Tot tevredenheid van SGP-Houten. We hebben hier in onze verkiezingscampagne ook aandacht voor gevraagd. Modern besturen vraagt om écht oog voor onze inwoners.

Maar toch zijn we er nog niet door dat slechts te constateren.

Allereerst speelt mee dat we in een vertegenwoordigende democratie leven. U kiest volksvertegenwoordigers, zodat zij namens u, op basis van een programma, politieke keuzes maken. En daarom bent u waarschijnlijk zelf de politiek niet ingegaan, u besteedt dit graag uit. En daar is helemaal niets mis mee.

We moeten dus niet doen of iedere beslissing in het gemeentehuis eerst na een uitgebreid permanent referendum bij een meerderheid van de samenleving genomen moet worden. Dat werkt vertragend en verlammend. Besturen is ook met visie en lef keuzes maken, met oog voor de samenleving. Maar niet zónder de samenleving.

En dus moeten bij belangrijke beslissingen de relevante betrokkenen maximaal betrekken. En daar loop ik tegen een andere kwestie aan: veel mensen worden niet bereikt. Ook recent weer, toen Houtense organisaties en inwoners in de gelegenheid werden gesteld input te geven voor het coalitieakkoord van het nieuwe college. Er waren betrokken Houtenaren die we vaak zien bij meedenkbijeenkomsten. Uitstekend dat zij zich inzetten! Maar daarmee is het beeld nog niet compleet.

Onze oproep aan het nieuwe college is dan ook: zoek de inwoners op. Zorg dat ze niet naar u toe hoeven te komen maar maak de omgekeerde beweging. SGP-Houten gaat zich daar ook de komende vier jaar weer hard voor maken.

Wouter van den Berg

Fractievoorzitter SGP-Houten