• Jarno Groenveld

    Marjolein Thijse

Houten denkt en handelt internationaal

Van inwoners die initiatief nemen word ik enorm enthousiast. Bijvoorbeeld het initiatief van een Houtenaar in 't Goy die een groot zonneveld wil aanleggen. Dat is wat Houten voor mij zo bijzonder maakt: iedereen heeft de mogelijkheid om onze omgeving mooier, beter en schoner te maken.

Dit moet natuurlijk wel van twee kanten komen. De gemeente kan in mijn ogen een belangrijke rol spelen om mensen en zeker jongeren te betrekken bij de maatschappij. Betrokken jongeren zijn socialer, ontwikkelen zich sneller en komen met vernieuwende ideeën.

Wat kan de gemeente daar dan aan doen?

Recentelijk is er een project ontstaan vanuit College de Heemlanden. Leerlingen werken aan het opzetten van een stichting die zich gaat inzetten voor ontwikkelingshulp in Zuid-Afrika. Ik heb enkele leerlingen mogen ontmoeten en ik ben erg onder de indruk van het werk dat zij daar gaan verrichten. Zij hebben deze reis grotendeels zelf gepland en betaald en zijn nu druk bezig met het inzamelen van geld. Daarmee kunnen zij de lokale bevolking gaan helpen, bijvoorbeeld met watervoorzieningen en onderwijs.

Wat ik het belangrijkste hieraan vind, is dat jongeren zich interesseren en in willen zetten voor de wereld om hen heen. Internationaal, maar ook lokaal, want ze betrekken ook andere scholen bij hun project. Prachtig dat het Houtense onderwijs dit tot gevolg heeft!

D66 Houten ziet dit als een fantastische bijdrage aan het wereldburgerschap en de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. Dit zijn belangrijke politieke doelen voor ons. Daarom komen wij in de raadsvergadering van 7 november met een voorstel om vanuit de gemeente deze jongeren een handje te helpen. Want betrokken jongeren, zijn de initiatiefnemers van de toekomst!

Ik hoor graag welke ideeën u hierover heeft: jarno.groenveld@d66houten.nl

Jarno Groenveld

D66 Houten