• Veel animo voor het Beroepenfestival

    Annette Stolk - de Vries
  • Levi Luining in gesprek tijdens Houten on Stage

    Annette Stolk
  • De rode loper lag klaar

    Annette Stolk

Applaus voor VMBO'ers

Rode loper uitgerold

HOUTEN Onder luid applaus en lopend over een rode loper enthousiast worden onthaald door heel veel beroepsbeoefenaars. Dit overkwam leerlingen van het VMBO tijdens de eerste editie van het beroepenfeest 'Houten on Stage' dat woensdag 27 maart plaatsvond in The Dome in Houten.

Annette Stolk–de Vries

KENNIS MAKEN Leerlingen van het VMBO van het Houtens en het Wellantcollege probeerden tijdens Houten on Stage een match te krijgen met aanwezige bedrijven en ondernemers. Maar liefst 700 leerlingen en 180 beroepsbeoefenaars deden mee. Dit beroepenfeest is in het leven geroepen om leerlingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met bedrijven. Voor bedrijven is het een uitgelezen kans leerlingen te motiveren en warm te maken voor een bepaald beroep.

MATCH De zaal was verdeeld in vier kleuren. Groen stond voor Groen en Natuur, blauw voor Techniek, rood voor Handel en Economie en oranje voor Zorg, Welzijn en Maatschappij. In drie groepen van ieder drie kwartier vonden aan statafels gesprekken plaats tussen leerlingen en beroepsbeoefenaars. Bij een match tussen beiden werden gemaakte afspraken in het 'paspoort' van de leerling genoteerd. Visitekaartjes, die van leerlingen door hen zelf gemaakt, werden vervolgens uitgewisseld. Op de Doe Dag van 10 april a.s. gaan leerlingen op bezoek bij de bedrijven waarmee ze een match hebben.

COMPLIMENTEN Wethouders Kees van Dalen (Onderwijs) en Herman Geerdes (Economie) spraken de leerlingen en de bedrijven toe. Van Dalen vond dat de leerlingen deze aandacht verdienden en Geerdes complimenteerde de bedrijven met hun aanwezigheid en het feit dat ze zo een bijdrage leveren aan de toekomst van velen.

ENTHOUSIAST De reacties van de deelnemers na afloop van de 'matchgesprekken' waren enthousiast. Levi Luining, leerling van het Wellantcollege had al snel een match met Maas Merkens van zuivelbedrijf De Brienenshof. Levi: "Ik ben zo blij met deze match. Het was een hele bewuste keuze van mij. Ik ben meteen op dit bedrijf afgelopen en na een leuk gesprek heb ik een afspraak kunnen maken voor een bezoek op de Doe Dag."

Ook Sydney Jonk loopt met een grote glimlach rond. Trots toont ze haar 'paspoort' waarin een afspraak staat met Staatsbosbeheer. "Ik heb interesse om boswachter te worden."

SUCCES Inge van Doorn van 'Houten on Stage' sprak meteen al van een groot succes. "Het is geweldig om de leerlingen in gesprek te zien met al deze beroepsbeoefenaars. Het ligt zeker in de bedoeling om volgend jaar een tweede editie van 'Houten on Stage' te organiseren. De nu opgedane contacten met het bedrijfsleven willen we graag in stand houden. Het is zo waardevol voor deze leerlingen van het VMBO." Waarbij de quote : "Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd" dubbel en dwars opgaat.