• Een knal markeerde de start van de bouw van tuincentrum De Schouw

    John van Amerongen
  • Impressie nieuw tuincentrum De Schouw

    Van Boheemen Bouwadvies

Start bouw De Schouw

HOUTEN Een knal markeerde maandag 2 oktober de start van de bouw van tuincentrum De Schouw. Het tuincentrum gaat verhuizen van de Odijkseweg naar de Korte Schaft. Wethouder Geerdes zei in zijn toespraak bij het startmoment van de bouw, dat deze mogelijkheid er was gekomen door de kantorencrisis. Daardoor zijn geen kantoren gebouwd op deze locatie. "Een mooi modern duurzaam tuincentrum past hier", zei hij. Voor eigenaar Jos van Rooijen gaat een lang gekoesterde wens in vervulling met de aanstaande verhuizing. "Ik ben er erg blij mee."

John van Amerongen

"We zijn al wel een jaar of 10 bezig geweest met om ons heen kijken. Er zijn wel eens gesprekken geweest over andere locaties zoals De Meerpaal, maar dat is toen niet door gegaan", vertelt Jos. Korte Schaft 20 wordt het adres van het nieuwe tuincentrum De Schouw. In juni 2015 werd de schriftelijke overeenkomst met de gemeente getekend voor de verhuizing naar de Korte Schaft. "Deze plek is veel centraler. We zijn straks veel beter bereikbaar."

PARKEREN Op de nieuwe locatie is genoeg ruimte om een groot, modern en duurzaam tuincentrum neer te zetten. Er komt een groot parkeerterrein met 100 parkeerplaatsen. De parkeerplaats voor bezoekers krijgt twee ingangen. Net buiten de poort liggen ook nog eens 40 parkeerplaatsen aan de Hoge Schaft. Uiteraard komen er ook meer fietsparkeerplaatsen als aan de Odijkseweg. Het logistieke gebeuren van het tuincentrum is straks helemaal gescheiden van het parkeerterrein. "Daar komt een aparte inrit voor."

ASSORTIMENT Het nieuwe tuincentrum zal het vertrouwde assortiment bieden met een kleine uitbreiding. De verkoopoppervlakte van het tuincentrum wordt twee keer zo groot. "De planten en de bloemen blijven het belangrijkst. Er komt een grotere snijbloemenafdeling." De balans tussen bloemen en planten en sfeer-, dier- en tuinbenodigdheden blijft ongeveer hetzelfde.

DUURZAAM "Voor Nederland wordt het een unieke bouw. Het wordt een houtconstructie. Alle spanten van het nieuwe gebouw worden van hout." Verder is het waterbeheer in het pand ook bijzonder. De nieuwe Schouw vangt het regenwater op en gebruikt dat om de planten in het tuincentrum water te geven. "We zijn daarin zelfvoorzienend." Ook op de parkeerplaats worden speciale voorzieningen voor water getroffen. Daar worden kratten ingegraven om het water geleidelijk in de grond te laten zakken na een stevige regenbui. "Het voorkomt dat de parkeerplaats blank komt te staan." Daarnaast komt de stroom van 250 zonnepanelen op het dak van het nieuwe tuincentrum. Jos hoopt daarmee geheel in zijn eigen stroom te kunnen voorzien. De verlichting wordt helemaal uitgevoerd in ledverlichting. Het nieuwe pand wordt dus heel duurzaam. "We zijn bijna energieneutraal." Het nieuwe pand heeft dan ook een certificaat voor de EPC norm gekregen, omdat het bijna energieneutraal is. Naar verwachting is het nieuwe tuincentrum De Schouw in maart 2018 gereed.

Op de oude locatie van de Schouw aan de Odijkseweg zal een projectontwikkelaar 10 huizen bouwen.