• Een vlieger komt aan om te landen met zijn paraglider.

    John van Amerongen
  • Aan een lier omhoog de lucht in.

    John van Amerongen

Paragliden in Schalkwijk; proberen thermiek te vinden

SCHALKWIJK "De kick van het vliegen. Als je omhoog getrokken wordt, je koppelt dan los. Zo vrij als een vogel", zo vertelt boer Arie van het paragliding terrein. "Een week of zes terug kwam ik tot 1140 meter en heb ik een uur en 20 minuten gevlogen."

John van Amerongen

De wind is in een goede richting en van een goede sterkte. "Je komt vandaag hoog Net als met een vlieger tegen de wind in omhoog. Vandaag is het helder. Je ziet Rotterdam en Den Haag liggen", zo vertelt Roland (57) me afgelopen zondag 6 augustus op het paragliding terrein van boer Arie in Schalkwijk. Roland kwam met paragliding in aanraking door een para-opleiding in het leger toen hij in dienst zat. "Jaren later in de bergen op vakantie ben ik begonnen. Het is een sport waarin je één bent met de elementen. Het is echt puur natuur. Het is jij en de lucht, je hebt geen motor. Je kunt alle richtingen uit, je kunt omhoog, omlaag en naar links en naar rechts. Het is een individuele groepssport." Je vliegt alleen, maar bij het landen kom je weer in de groep. In de groep is iedereen gelijk. "De één is metselaar en de ander of chirurg", zo legt Roland uit. "Dat is mooi." Oorspronkelijk komt paragliding uit bergachtige landen waar het door bergbeklimmers werd gebruikt om af te dalen. Paragliding Holland heeft bedacht dat je net als bij zweefvliegtuigen met een lier omhoog de lucht in kunt komen. Het landen doen vliegers ook tegen de wind in. Er ligt een stip als landingsplaats in het weiland. De vliegers kunnen in de lucht snelheden tot 35 kilometer per uur halen, als ze geen thermiek hebben dalen vliegers een meter per seconde. "De mensen komen uit het hele land en België om hier te paragliden."

"Het is een risicovolle sport, zo zeggen we tegen iedereen, maar als je zorgvuldig bezig bent, is het niet onveilig." Veiligheid staat hoog in het vaandel. "Als ik daar niet van overtuigd was. Was ik er nooit aan begonnen. Dit is het elfde jaar dat ze hier vliegen en we hebben hier nog nooit een ambulance gehad. Laat ik het afkloppen", zo zegt Arie. "Dat was de eerste keer dat ik zo hoog zat", zo vertelt hij over zijn ervaring zo'n zes weken geleden. Arie is aangestoken door het virus en ook aan paragliding gaan doen toen hij de mensen bezig zag op zijn land.

Roland is van Paragliding Holland en legt uit dat vliegers met paragliden met een scherm, paraglider, aan een lier tegen de wind in omhoog getrokken worden. Op drie-, vierhonderd meter hoogte ontkoppelen de vliegers en zweven dan aan hun scherm door de lucht. Ze kunnen met stuurlijnen hun scherm besturen. Trek je rechts dan ga je rechtsom, trek je links dan ga je linksom. "Het is echt een vleugel, door de wind heeft die lift." Een hele uitrusting aanschaffen kost ongeveer 4000 euro. "Als je hier op les gaat, krijg je materiaal van de school."

ENERVEREND "Super enerverend, thermiek." Met behulp van thermiek kunnen de vliegers ook omhoog. Thermiek is opstijgende warme lucht. Het is dus de kunst thermiek te vinden. "Dat is niet zo makkelijk, want je ziet het niet." Vliegers letten om thermiek te vinden op bepaalde vormen in wolken die duiden op de aanwezigheid van thermiek. "Soms ruik je iets van beneden boven in de lucht, bijvoorbeeld gras van het gras maaien, dat is dan omhoog gekomen. Of bijvoorbeeld iets van een bakkerij. Heb je thermiek dan kun je zo maar een half uur vliegen. Heb je helemaal geen thermiek dan duurt een vlucht gemiddeld acht minuten." De vliegers mogen in Schalkwijk tot maximaal 1200 meter hoogte vliegen. Vliegers zitten in een zitje onderaan hun scherm. "Dat is best comfortabel." Het is ook mogelijk om in een tandemvlucht mee te vliegen. Kijk daarvoor op paragliding.nl.

GEVOEL Voordat je aan een lier met radiobegeleiding van een instructeur alleen de lucht in mag, moet je de grondtraining voltooid hebben. "Je leert het scherm opzetten." Dat betekent dat de cursist leert het scherm boven zijn hoofd in de lucht te zetten. Dat is nodig voor het omhoog trekken. "Het gaat er om dat je het scherm kan besturen. Je moet voelen wat je scherm doet, zonder dat je kijkt. Als je dat gevoel hebt, dan mag je vliegen." Als je de grondtraining onder de knie hebt mag je voor je eerste vlucht met de lier de lucht in. Een instructeur begeleid je dan met radio. "Je kunt het van jong tot oud doen."

Bron video: Michiel van Hees