• de openbare ruimte is het grootste sportveld

    Sportpunt Houten

Wordt de openbare ruimte het grootste sportpark van de gemeente?

HOUTEN Onlangs verschenen er in zowel 't Groentje (krant van 12 juli) als in het Algemeen Dagblad, regio Utrecht een artikel over de inmiddels, welbekende Sutu-wall. Wethouder Herman Geerdes is al geruime tijd op zoek naar een woonbuurt in de gemeente Houten waar deze interactieve voetbalmuur kan komen te staan. Eerdere pogingen om de muur te plaatsen in respectievelijk Houten Noord Oost (Distelvlinderberm) en Houten Zuid (bij basisschool de Stek) liepen helaas spaak doordat beide buurten tegen de plaatsing van de muur zijn.

Sportpunt schrijft sport

Sportpunt Houten houdt dit proces nauwlettend in de gaten omdat het bevorderen van sport, bewegen én ontmoeten belangrijke waarden binnen onze organisatie zijn en alle projecten die wij doen hiermee in verband staan. We vinden het belangrijk dat alle doelgroepen in Houten de mogelijkheid hebben en krijgen om georganiseerd en ongeorganiseerd in de openbare ruimte te sporten en bewegen. Voorbeeld hiervan is de onlangs aangelegde Footgolf baan in Houten Noord West (bij kinderboerderij Buitenwereld). Hiermee heeft Houten een primeur: het is de allereerste openbare Footgolfbaan van Nederland waar iedereen vrijblijvend én gratis gebruik van kan maken. De Vijfwal is net zo'n prachtig voorbeeld van: een 5 kilometer lang parcours vol met hindernissen en sporttoestellen om mensen te verleiden meer te gaan bewegen.

Houten bevordert het bewegen en gebruik van de openbare ruimtes niet zonder reden. Diverse onderzoeken ('Sportdeelname in Nederland: 2006 - 2011' Dorine Collard en Remco Hoekman (2012) en 'Ruimte en accommodaties voor sport' Remco Hoekman, Frans Knol en Hugo van der Poel (2010)) laten namelijk zien dat het sportieve belang van de openbare ruimte toeneemt. Veel individuele en ongeorganiseerde sporters nemen tegenwoordig hun toevlucht tot deze openbare ruimte om bijvoorbeeld te hardlopen, bootcampen, wandelen of fietsen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de openbare ruimte het grootste sportpark in een gemeente wordt. Een beweegvriendelijke openbare ruimte heeft immers een preventieve werking op de gezondheid van mensen en heeft ook nog eens een socialiserende werking op de leefbaarheid van een wijk en buitengebied. Niet alleen voor senioren, volwassenen, maar ook voor kinderen én jongeren.

We moeten ons echter wel constant af blijven vragen hoe we de dialoog tussen ruimtelijke ontwikkeling en sport, bewegen en ontmoeting tot stand brengen dan wel behouden. Niet alleen om te bewegen maar ook voor de algemene dagelijkse activiteiten, zonder meteen als 'hangplek of overlastplek' te worden gezien door jongeren en wijkbewoners. Dat het bericht over de Sutu-wall op Social Media veel besproken wordt, geeft hierbij aan dat er voldoende openingen, ideeën en kansen liggen om de dialoog aan te gaan met inwoners om uiteindelijk een goede bestemming te vinden voor deze toevoeging van sport, bewegen én ontmoeten aan de openbare ruimte.

Wilt u meer weten over sporten, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte, waar dit kan of welke georganiseerde partijen hier gebruik van maken, neem dan vrijblijvend contact op met Sportpunt Houten, info@sportpunthouten.nl.