• Een impressie van de entree van Tuincentrum De Schouw straks op de nieuwe locatie.

    John van Amerongen

Tuincentrum De Schouw plant verhuizing

HOUTEN Tuincentrum de Schouw wil verhuizen naar de Schaft en krijgt hiervoor de medewerking van de gemeente. Voor de vergunningsaanvraag moet een en ander nog wel ter inzage gelegd worden, maar de gemeente gaat akkoord met vestiging op de Schaft bij de Koppeling bij de entree naar De Bouw en wil de benodigde grond verkopen aan de eigenaar van het tuincentrum. Het college is blij met het plan, omdat het helpt om de verkeersdruk op de Odijkseweg omlaag te brengen.

John van Amerongen

Het college van Burgemeester en wethouders stemde hier 31 mei mee in. Op de locatie aan de Odijkseweg zullen later woningen gebouwd gaan worden. Wethouder Van Liere van Milieu en Duurzaamheid vertelde in een toelichting dat de eigenaar van het tuincentrum onder meer regenwater zal gaan opvangen ten behoeve van de beregening van de planten. ,,Ook wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en een klimaat gestuurd energiesysteem." Hij vertelde ook dat de locatie aan de Odijkseweg waar De Schouw nu zit dan na vertrek van het tuincentrum een ontwikkelingslocatie wordt voor de bouw van een aantal woningen. Van Liere verwacht dat het met de vergunningsprocedure nog wel een jaar of een half jaar kan duren voor de verhuizing in gang gezet kan worden.

VERKEERSDRUK Het college is blij dat op deze manier iets aan de verkeersdruk op de Odijkseweg gedaan zal worden. ,,Ze moesten niet weg", zo zegt Van Liere. De gemeenteraad heeft het college in het verleden wel gevraagd wat te doen aan de verkeersdruk op de Odijkseweg. ,,Het gesprek is op gang gekomen. Het was een soort bijvangst." Eigenaar Jos van Rooijen vertelt dat hij aanpassingsplannen had voor de entree aan de Odijkseweg. Toen hij daarover met de gemeente in gesprek ging, kwam vanuit de gemeente de vraag of hij daar misschien niet weg wilde. ,,Ik ben er een hele tijd mee bezig geweest en het lijkt me goed voor de omwonenden, de gemeente en het tuincentrum'', zo zegt hij. Op de nieuwe locatie heeft hij een betere verkeersontsluiting voor vrachtverkeer, auto's en fietsen. Op de nieuwe locatie kan hij ook uitbreiden. Omdat het bij een inprikker naar een wijk komt stelde de gemeente bepaalde eisen aan het gebouw. Dat krijgt ene duidelijk accent bij de entree naar de wijk. ,,De tekeningen zijn goedgekeurd." Hij verwacht dat het wel goed komt met de vergunningen. ,,We gaan werken met wateropvang voor beregening. We doen nu alles met de waterleiding, dat zal best gaan schelen."

DE SCHOUW Jos van Rooijen nam De Schouw 25 jaar geleden over toen het een familiebedrijf was. Het bestemmingsplan stond gewenste wijzigingen aan de entree bij de Odijkseweg niet toe. Van Rooijen wil graag gebruik maken van de kans om het bedrijf op de nieuwe locatie uit te breiden. Het tuincentrum beslaat nu 5000 vierkante meter. Op de nieuwe locatie wordt dat 8000 vierkante meter. Op de huidige locatie is groei niet mogelijk. Het tuincentrum zal op de nieuwe locatie met het huidige assortiment starten. Hij hoefde niet weg, maar zag een kans toen het gesprek op gang kwam.