• Onder leiding van dirigent Thea Bakker zetten de zangers van de twee koren het "O Fortuna" in.

    Margriet Hunse

Rondo pakt uit met muziekspektakel

HOUTEN Houtens Kamerkoor Rondo staat bekend om zijn grote projecten zoals het uitvoeren van de Messiah van Händel. Dit jaar pakken ze het voor hun 15e verjaardag nog groter aan en zochten samenwerking in de regio met nog twee koren en een symfonieorkest. Eind juni staan drie uitvoeringen van de Carmina Burana van Carl Orff op het programma, op bijzonder locaties.

Margriet Hunse

"De meeste koren voeren dit stuk uit in de oorspronkelijke versie met twee piano's en slagwerk. Maar daarna heeft Orff er ook een orkestbegeleiding bij gecomponeerd" zegt Marianne Daems van Rondo. To Veenis van het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest NAS vult aan: "Wij hadden het stuk vorig jaar nog uitgevoerd in Italië met een aantal Italiaanse koren en we vinden het erg leuk om met het project mee te doen. "

REGIONALE SAMENWERKING Ondanks dat dirigent Hans de Munnik zowel het NAS als Rondo dirigeert, is dit pas de eerste keer dat ze samenwerken. Voor een spektakelstuk als de Carmina Burana is één kamerkoor niet genoeg en daarom werden ook het Nieuwegeins Kamerkoor en het Utrechts Kinderkoor uitgenodigd. Dat zorgt voor een warme uitwisseling tussen koren en orkest. De gezamenlijke repetitie van Rondo en het Nieuwegeins kamerkoor wordt geleid door Thea Bakker, dirigent van het Utrechts Kinderkoor. De eerste repetitiedag met alle koren en het orkest was veelbelovend.

SPEKTAKEL To Veenis: "We huren ook heel wat muzikanten in. Orff had een soort muziekschool en voegde veel bijzondere instrumenten toe die verder nauwelijks gebruikt worden." Marianne Daems: "Het is een enorm spektakel, er is steeds iets anders te zien en te horen. Drie kunstenaars die aangesloten zijn bij het NAS zorgen voor afbeeldingen die tijdens de muziek geprojecteerd worden. Ook voor kinderen en jongeren is dit een erg leuk concert." Bijzonder is ook dat ze voor het programmaboekje gebruik mogen maken van de Nederlandse hertaling door dichter Willem Wilmink. "Dat wordt dus al een verzamelobject op zich." Kaarten voor de concerten op 23, 24 en 25 juni kunnen besteld worden via www.kamerkoorrondo.nl

Foto: Onder leiding van dirigent Thea Bakker zetten de zangers van de twee koren het "O Fortuna" in.