• Sandra Sluijter met de oude (rechts) en de nieuwe collectebus (links) met ingebouwd pinapparaat.

    Margriet Hunse

Primeur met nieuwe collectebus

HOUTEN Deze week kunnen inwoners van Houten kennismaken met een nieuw type collectebus. KWF Kankerbestrijding is de eerste organisatie die met 10 van deze bussen de straat op gaat.

Margriet Hunse

"De bussen hebben een ingebouwd pinapparaat. Er kan contant geld in maar er kan ook worden gepind of contactloos worden betaald" vertelt Sandra Sluijter. Nederlanders doneren graag via collectes, maar collectanten kregen steeds vaker te horen "Ik heb geen kleingeld meer in huis. Waarom kan ik niet pinnen?"

COLLECTEBUS 2.0 Alle collecterende goede doelen hebben te maken met een terugloop van de collecteopbrengst. Betaalorganisatie CCV ontwikkelde daarom samen met 21 goede doelen de hypermoderne collectebus. De 'collectebus 2.0' wordt ook samen door deze organisaties gebruikt. De bussen worden in 59 gemeentes getest, Houten mag er 10 uitproberen. De bussen zijn vrij kostbaar en de deelnemende organisaties gaan ze samen delen. Sandra: "Na de KWF-collecte gaan onze 10 bussen naar de Nierstichting die de volgende collecteweek organiseren, en zo worden ze steeds doorgegeven. Aan het eind van het collectejaar volgt er een evaluatie, maar we verwachten dat de pinbus een groot succes wordt."

PRAKTISCHER Meer dan de helft van de betalingen verloopt tegenwoordig elektronisch, en het is dan ook niet meer dan logisch dat er ook een elektronische collectebus ontwikkeld werd. Eerder was er een proef met losse pinapparaatjes, maar nu het allemaal in één collectebus is geïntegreerd is dat veel praktischer. "Aan het eind van elke dag kan ik de stad van de elektronische bussen met een programma aflezen, dat is heel handig."

In het Houtens Nieuws van 6 september leest u meer over deze nieuwe collectebussen.